Business Internaţional

Avertizările unui fost şef al Băncii Centrale Chineze: Războiul comercial ar putea declanşa o criză economică globală

Avertizările unui fost şef al Băncii Centrale Chineze:...

Autor: Iulian Tenchiu

02.06.2019, 13:37 29103

Potrivit fostului şef al Băncii Centrale Chineze, efectele conflictului comercial dintre cele două super-puteri nu vor fi resimţite doar la nivelul celor două naţiuni, ci se vor propaga şi asupra economiei globale,scrie CNBC.

„Consecinţele războiului comercial dintre SUA şi China nu numai că se va reflecta în ambele ţări, ci se va extinde şi la regiunile relevante, pentru ca ulterior să afecteze întreaga lume. Dacă războiul continuă să se agraveze, ar putea determina scăderea economiei globale, care va fi urmată de o criză economică la nivel global”, a declarat Dai Xianglong, fost şef al Băncii Centrale din China.

Tarifele pe care China le va aplica mărfurilor americane, sunt estimate la 60 mld. de dolari, şi vor intra în vigoare de la 1 iunie. Aceste măsuri reprezintă răspunsul Chinei pentru decizia preşedintelui american Donald Trump, de a majora taxele aplicate produselor chinezeşti de pragul de 10%, către cel de 25%.

Fostul şef al băncii centrale  consideră că slaba situaţie recentă a yuanului a fost determinată de reacţia pieţei la tensiunile comerciale, menţionând totodată că Beijingul nu va devaloriza moneda, ca răspuns la problemă. El a a mai susţinut că elementele fundamentele, cum ar fi creşterea economică şi rezervele valutare, sprijină un stabilitatea yuanului.

Fostul Ministru al Comerţului este de părere că tensiunile comerciale s-ar putea extinde pe următorii 30 de ani, şi chiar ar putea depăşi această durată, criticând totodată atitudinea SUA asupra modului în care China Evoluează.

„Se poate spune că de această dată, SUA intră în criză de timp, pentru că se luptă într-un război în care nu trebuia sa intre şi şi-a ales greşit inamicul”, a declarat Wei Janguo, fostul Ministru al Comerţului din China.

De-asemenea, Wei Janguo consideră că intrarea SUA în acest conflict, ar putea reprezenta cea mai mare greşeală pe care naţiunea a făcut-o după cel de Al Doilea Război Mondial, sau chiar cea mai mare greşeală făcută de la fondarea statului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO