Business Internaţional

Avocatii italieni de top castiga mai bine de 1,3 milioane de euro pe an

02.03.2007, 17:44 183

Activitatea intensa de pe piata europeana a fuziunilor si achizitiilor a ajutat avocatii europeni sa castige sume considerabile anul trecut.
Avocatii de top din Italia sunt cel mai bine platiti din Europa, castigand aproximativ 1,7 milioane de dolari (1,3 milioane de euro) pe an, acestia fiind urmati de cei din Germania, Spania si Marea Britanie, conform unui studiu citat de Budapest Business Journal.
In Italia, profiturile caselor de avocatura au fost impulsionate de activitatea pietelor corporativa, bancara si de capital, cat si de un numar peste medie al asociatilor salariati pe partener, conform unui studiu realizat de firma de contabilitate BDO Stoy Hayward. Studiul a fost realizat in randul a 47 de firme de avocatura din 15 tari.
Comisioanele obtinute din preluarile incheiate in Europa in 2006, cu o valoare totala de 1,95 mii de miliarde, au reprezentat 27% din veniturile medii ale firmelor incluse in studiu.
"In aceasta perioada a continuat valul de fuziuni si achizitii in intreaga Europa", a declarat Nick Carter-Pegg, partener in cadrul BDO Stoy, adaugand ca aceasta tendinta s-ar putea mentine si in acest an, avand in vedere faptul ca fondurile de investitii se afla in spatele multor tranzactii.
Cel mai bine platiti avocati germani inclusi in studiu au castigat aproximativ 1,05 milioane de euro in 2006, in timp ce avocatii spanioli au avut castiguri de 1 milion de euro, iar cei britanici s-au bucurat de 819.000 de euro. Profitul mediu pe partener in randul companiilor luate in calcul s-a situat la aproximativ 465.700 de euro in 2006, in crestere cu 15% fata de 2005. Desi unii avocati italieni se pot numara printre milionari, exista o diferenta considerabila intre avocatii de top si partenerii mai putin experimentati, declara Franco Bonelli, corporate partner in cadrul Bonelli Erede Pappalardo Studio Legale.
In Anglia, diferenta dintre cel mai bine si cel mai prost platit partener poate fi de 2,5 ori, in timp ce in Italia "cel mai bine platit partener poate castiga de zece ori mai mult", a declarat Bonelli.
Desi studiul indica faptul ca cel mai bine platiti avocati din Germania si-au dublat profiturile in 2006 comparativ cu 2005, unii avocati nu sunt convinsi ca datele reflecta in mod corect piata. "2006 a fost un an extraordinar, insa ma indoiesc ca sunt multi cei care si-au dublat profiturile", a declarat Maximilian Schiessl, corporate partner in cadrul Hengeler Mueller.
Hergen Haas, finance partner in cadrul Smeets Haas Wolff cu sediul la Frankfurt, declara ca desi veniturile partenerilor sai au inregistrat o crestere considerabila in 2006, acest lucru s-a intamplat datorita faptului ca avocatii mai tineri castiga experienta si prin urmare creste si numarul orelor facturabile. Avocatii germani au avut cele mai multe ore facturabile in Europa, conform studiului, percepand in medie 328.000 de euro fiecare.
Avocatii polonezi ocupa ultimele locuri ale clasamentului, cel mai bine platiti avocati inregistrand castiguri de 384.200 de euro, conform studiului.
Studiul a inclus cifre medii. Profiturile medii au fost calculate prin impartirea profitului total al firmei la numarul de parteneri. Numarul mediu al avocatilor din cadrul firmelor ce au participat a fost de 121, acest numar urcand la 1.045 in cazul Marii Britanii.
Firma lui Bonelli utilizeaza un sistem de remunerare modificat in care partenerii distribuie o parte din profituri in mod egal si apoi ii "premiaza" pe cei cu performante foarte bune in functie de contributiile acestora.
75% din firmele europene de avocatura isi platesc partenerii in functie de performantele acestora, si nu dupa sistemul traditional care ia in calcul vechimea, conform studiului care a fost realizat de BDO Stoy impreuna cu revista European Lawyer, cu sediul in Londra, si o divizie a publisherului din domeniul juridic Reed Elsevier.

Italienii castiga cel mai bine
Avocatii italieni de top ocupa prima pozitie din acest punct de vedere, cu castiguri de aproximativ 1,3 milioane de euro pe an
Urmeaza avocatii germani, care au castigat circa 1,05 milioane de euro in 2006
Castigurile partenerilor spanioli s-au ridicat la 1 milion de euro, in timp ce partenerii britanici au castigat 819.000 euro
Profitul mediu pe partener a fost de 465.700 euro in 2006, in crestere cu 15% fata de anul 2005
Diferentele dintre castigurile avocatilor de top si cele ale avocatilor mai putin experimentati sunt considerabile

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO