Business Internaţional

Banca centrala a Rusiei revalorizeaza rubla

21.10.2008, 15:07 115

Rubla s-a apreciat in defavoarea cosului valutar dolar-euro al bancii centrale rusesti, iar actiunile de pe piata bursiera si relatiile economice s-au revitalizat dupa ce banca centrala a reusit sa tina in frau speculatiile celor care sustineau declinul ireversibil al monedei nationale, informeaza Bloomberg.

Banca centrala de la Moscova a limitat sumele pe care actorii economici le pot utiliza in schimburi monetare, intrucat acest debuseu permitea investitorilor sa parieze pe rata de schimb fara a converti in avans banii.
"Rusii incearca cu orice pret sa apere rubla, insa ramane de vazut daca vor avea succes sau nu", a spus Peter Westin, analist la filiala din Moscova a JPMorgan Chase. "Au prins un moment propice, pretul petrolului a inceput sa creasca usor, sprijinind puternic Rusia", a adaugat el.
Banca centrala se straduieste sa mentina rubla la un nivel optim comparativ cu cosul vautar dolar-euro. De altfel, moneda nationala a Rusiei s-a apreciat cu 1,8% fata de dolar si cu 0,6 % fata de euro, ajungandu-se la o paritate de 25,8838 ruble per dolar si 32,1251 ruble per euro in cursul zilei precedente.
Citigroup si Goldman Sachs au preconizat saptamana trecuta ca rubla va inregistra o diminuare de 5% in decursul anului viitor, pe fondul retragerilor masive de capital din tara si al declinului in ceea ce priveste pretul petrolului. Pe 16 octombrie, rubla a inregistrat valoarea minima din ultimele 20 de luni in fata dolarului, in timp ce indicele Micex s-a redus cu 9,1%, pe fondul diminuarii pretului barilului de petrol sub pragul de 70 de dolari si al crizei globale a creditelor, care a redus substantial platforma de imprumuturi din Rusia.
Pretul de tranzactionare a petrolului s-a amplificat de cinci ori de cand Vladimir Putin l-a inlocuit oficial, in mai 2000, pe Boris Eltin la conducerea statului, atingand un nivel record de 143 de dolari in aceasta vara. Barilul de petrol a urcat cu doua zile in urma cu 1%, tranzactionandu-se la 72,57 dolari pe piata bursiera newyorkeza.
Ocupand locul trei la nivel mondial ca dimensiuni, rezervele valutare ale Rusiei s-au atenuat cu 15,1 mld. dolari (11,2 mld. euro) in prima jumatate a lunii octombrie, reflectand efortul depus de banca centrala pentru a redresa situatia rublei prin vanzarea masiva de dolari.
"Daca rubla se va devaloriza prea puternic, efectele se vor resimti in costurile de finantare a corporatiilor si se va deteriora siguranta domestica perceputa de populatie", a afirmat Martin Blum, directorul departamentului de economie a pietelor emergente si de strategie valutara in cadrul filialei vieneze a UniCredit. "Consumatorul nu se uita la ratele de schimb, la cosul valutar, el doar apreciaza cam cum sta rubla fata de dolar", a mai spus Blum.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO