Business Internaţional

Banca Centrala Europeana se teme tot mai tare de inflatie

01.12.2005, 19:09 11

Banca Centrala Europeana a majorat estimarile legate de inflatie si de cresterea economica din 2006 in cele 12 tari din zona euro.

Banca a dat semnale ca se pregateste sa majoreze rata dobanzii de referinta pentru a tine inflatia sub control, scrie Bloomberg.

Banca Centrala previzioneaza, conform unor surse din interior, ca nivelul inflatiei va fi in medie de 2,1% in 2006 si 2007, a precizat aceeasi sursa care a refuzat sa isi dezvaluie identitatea pentru ca previziunile nu au fost date publicitatii oficial de catre BCE. Banca estimeaza ca economia va creste cu 1,9% anul viitor si cu 2 procente in 2007.

"Cresterea economica mai favorabila si riscul inflatiei vor fi justificarile pentru majorarea ratei dobanzii", crede Guillaume Menuet, economist la agentia de rating Moody''s.

"Pentru prima data estimarile legate de inflatia din 2006 si 2007 se situeaza peste limita Bancii Centrale", a continuat acesta.

Cresterea pretului petrolului a mentinut inflatia din zona euro la limita sau peste pragul de 2% impus de BCE, conform datelor la noua luni, ceea ce l-a determinat pe presedintele Bancii Centrale, Jean-Claude Trichet, sa declare ca BCE este pregatita pentru o "majorare moderata" a costului imprumuturilor. Banca mentine de mult timp dobanda de referinta la 2%, un minim record din 2003, ultima data cand a majorat rata fiind in octombrie 2000.

Pretul barilului de petrol a atins recordul de 70,85 de dolari pe 30 august, iar in prezent este inca cu 30% mai mare decat la inceputul anului.

Economistii de la BCE si cele 12 banci nationale realizeaza previziuni in iunie si in decembrie, iar personalul de la Frankfurt le actualizeaza in martie si in septembrie. Noile estimari vor fi anuntate de Trichet. Banca a mentinut previziunea legata de inflatia din 2005 la 2,2% si a majorat estimarile cu privire la cresterea economica de la 1,3% la 1,4%.

BCE este ingrijorata ca muncitorii vor cere majorari salariale pentru a compensa costurile mai mari cu energia.

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica s-a alaturat celor care s-au pronuntat impotriva planurilor BCE de a majora rata dobanzii de referinta, avertizand ca economia si asa fragila a Europei ar putea fi afectata.

Avertizarea a venit cu doar putin timp inainte ca Trichet sa scumpeasca creditul in cele 12 tari care au adoptat euro.

Cativa politicieni experti in strategie economica au opinat ca banca se concentreaza prea mult asupra inflatiei si nu suficient asupra cresterii economice atunci cand vine vorba de costuri mai mari ale imprumuturilor.

Ei sustin ca chiar si o crestere modesta a ratei dobanzii de referinta ar putea inlatura sansele unei revigorari sustinute in regiune, care a pierdut teren in fata Statelor Unite.

"Este posibil ca impactul pretului petrolului asupra activitatii si inflatiei sa ia ceva timp pentru a se materializa", a declarat economistul-sef al OECD, Jean-Philippe Cotis. Cresterea din acest an a fost puternica in America de Nord si in cea mai mare parte a Asiei.

Dar Europa continentala "si-a revenit progresiv dupa ultimele momente de slabiciune", a continuat acesta.

Exporturile din Europa au fost ajutate de deprecierea euro, dar "cererea domestica se situeaza inca sub curent", a spus Cotis.

Saptamana trecuta, un sondaj realizat in randul oamenilor de afaceri din Germania a aratat o scadere a increderii in mediul de afaceri si a sugerat ca cea mai mare economie a Europei, desi in crestere, continua sa fie fragila. In plus, doua alte rapoarte au demonstrat un declin o cheltuielilor de consum din Franta si scaderea increderii consumatorilor din Belgia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO