Business Internaţional

Banca Goldman Sachs iese de pe pietele emergente

15.11.2007, 14:36 11

Banca americana de investitii Goldman Sachs a inceput sa-si reduca expunerea fata de pietele emergente, temandu-se ca turbulentele de pe pietele globale de credit risca sa genereze o corectie "dureroasa" a activelor din America Latina, Europa de Est si cateva regiuni din Asia, scrie Telegraph.
Intr-o serie de note trimise clientilor in ultimele zile, banca americana de investitii a recomandat marcarea profiturilor ca masura de precautie "pe termen scurt". Indicele MSCI, ce masoara evolutia burselor din tarile emergente, a inregistrat o crestere de 28% de la mijlocul lunii august, cand a izbucnit criza subprime.
Avertismentele vor genera probabil semne de intrebare in cercurile bancare, din moment ce Goldman Sachs a condus ofensiva asupra economiilor emergente, inventand termenul BRICS pentru a descrie cvartetul format din Brazilia, Rusia, India si China.
Banca si-a inchis pozitiile pe actiuni braziliene si mexicane dupa ce a obtinut castiguri considerabile in ultima perioada de crestere, sperand sa reinceapa sa cumpere mai tarziu.
"Dupa cum a demonstrat ceea ce s-a intamplat in august, piata a inceput imediat sa se teama in legatura cu efectele problemelor financiare asupra cresterii economiei americane si a celei globale. Desi pe termen scurt actiunile pietelor emergente au fost afectate. Consideram ca marcarea profiturilor este o masura de prudenta", au declarat bancherii de la Goldman. Banca a aratat ca realul brazilian este acum supraevaluat cu 28% in raport cu dolarul american, monedele fiind supraevaluate si in India (22%), Coreea (32%), Ungaria (42%), Polonia (60%) si Turcia (74%).
Goldman a anuntat ca ramane "foarte optimista" cu privire la evolutia pietelor emergente pe termen lung, dar a adaugat ca investitorii trebuie sa stie sa aleaga in acest moment. O mare parte a tarilor din Europa de Est si Centrala risca sa sufere o supraincalzire, infuziile de fonduri speculative generand uriase deficite de cont curent: 11,3% din PIB in Romania, 17% in Estonia si 25% in Letonia.
"Un motiv special de ingrijorare consta in faptul ca investitiile straine directe nete reprezinta numai aproximativ 25% din infuziile nete private in Europa emergenta, comparativ cu 50% in America Latina", arata bancherii de la Goldman.
"Multe imprumuturi au fost intermediate de fonduri de hedging in cautare de randamente sporite. In mod clar, o alta criza de genul celei inregistrate in aceasta vara ar putea genera o reducere drastica a acestor tipuri de influxuri de capital", adauga reprezentantii Goldman.
Alan Greenspan, fostul presedinte al bancii centrale americane, a aratat ca cele mai mari temeri sunt legate de piata Chinei, care a inregistrat o crestere de 270% in ultimul an, impingand raporturile pret/castiguri la 65.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO