Business Internaţional

Banca Intesa s-a apucat de curatenie

29.07.2003, 00:00 20



Banca Intesa, cea mai mare banca italiana dupa valoarea activelor detinute, a decis sa-si vanda diviziile sale din Germania, Franta si Canada, fiind luata in considerare si posibilitatea vinderii operatiunilor din Europa de Est.



Aceste masuri fac parte dintr-un plan de restructurare pe care Corrado Passera l-a pus in aplicare inca din luna mai a anului trecut, odata cu numirea sa in functia de director executiv al bancii italiene.



Planul de restructurare initiat de Passera are in vedere si restrangerea operatiunilor din America Latina, proces estimat a se incheia pana la sfarsitul anului. Intr-un interviu acordat publicatiei Financial Times, directorul executiv a afirmat ca divizia germana a grupului, Bankhaus Lobbecke, " va fi scoasa la vanzare", urmand ca Intesa Canada sa aiba o soarta identica intr-un viitor apropiat.



Antonio Guglielmi, analist in cadrul Merrill Lynch, a declarat ca procesul de restructurare demarat de Passera va avea un impact pozitiv asupra gradului de risc al operatiunilor bancii.



Creditele acordate de grupul italian in Germania se ridica la 2,6 mld.euro, in timp ce in cazul Frantei aceasta suma se ridica la 4,5 mld. euro.



Recentele masuri luate de conducerea bancii sunt o dovada a intentiei acesteia de a-si restrange sfera activitatii, urmand a se concentra in special pe segmentul de retail si mai putin pe sectoarele corporate si international.



Daca la inceputul mandatului sau la conducerea bancii, Passera a pus sub semnul intrebarii oportunitatea extinderii operatiunilor in tari precum Ungaria, Slovacia sau Croatia, acum abordarea directorului executiv este cu totul alta:



" Desi la inceput am fost foarte sceptic privind activitatea noastra in Europa de Est si eram deschis ideii de a vinde, acum ne-am decis ca mai intai sa ne consolidam pozitia in zona si apoi sa mai consideram si alte optiuni."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO