Business Internaţional

Bancherii americani se grabesc sa dea inapoi banii statului, dar ar putea fi supusi unor noi teste de stres

09.06.2009, 17:50 10

Trezoreria americana va permite unui numar de zece banci sa rascumpere actiunile detinute de guvern si sa returneze astfel banii primiti sub forma de ajutor de stat toamna trecuta, conform unor surse familiare cu situatia, semnalandu-si convingerea ca unii din cei mai mari creditori americani nu vor mai avea nevoie de sprijin din partea contribuabililor, scrie Bloomberg.

Cu toate acestea, exista posibilitatea ca bancile americane sa fie supuse unor noi teste de stres in conditiile in care rata somajului se apropie deja de valorile pe baza carora s-au facut evaluarile incheiate in mai, conform Comisiei de Supraveghere din Congresul SUA. JPMorgan se numara printre bancile care vor primi unda verde in vederea rambursarii fondurilor TARP. Goldman Sachs, American Express si State Street se numara de asemenea printre institutiile care au vandut actiuni si titluri negarantate de guvern, demonstrand ca pot atrage fonduri fara ajutor federal.
Aceasta miscare ar putea tempera temerile investitorilor privitoare la detinerile guvernului. In acelasi timp, aceasta contrasteaza cu avertizarile venite din partea lui Dominique Strauss-Kahn, seful Fondului Monetar International, si a altora conform carora sistemul financiar continua sa se confrunte cu probleme.
"Acest lucru nu inseamna ca am depasit criza; bancile si autoritatile mai au foarte multe de facut", a declarat Richard Spillenkothen, din cadrul Deloitte & Touche.
Numarul bancilor carora li se va permite sa rascumpere actiunile detinute de guvern indica faptul ca Trezoreria va primi mai mult decat cele 25 de miliarde de dolari anticipate de departament in acest an.
Rambursarile survin la aproape opt luni dupa ce Trezoreria, in incercarea de a calma panica ce a urmat colapsului bancii de investitii Lehman Brothers, a furnizat unui numar de noua banci primele 125 de miliarde de dolari din suma de 700 de miliarde de dolari alocata in cadrul TARP.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO