Business Internaţional

Bancherii implicaţi în manipularea Libor ar putea face până la zece ani de închisoare

Bancherii implicaţi în manipularea Libor ar putea face până la zece ani de închisoare

Sursa foto: Leon Neal

Autor: Ioana Nita

01.08.2012, 00:03 303

Bancherii găsiţi vinovaţi pentru manipularea dobânzilor Libor ar putea primi o pedeapsă cu închisoarea de până la zece ani, departamentul guvernamental antifraudă din Londra menţionând că va căuta să aducă acuzaţii penale împotriva celor care au încercat să manevreze rata de referinţă pentru acordarea împrumuturilor la nivel global, scrie The Telegraph.

David Green, directorul departamentului britanic antifraudă, a afirmat că legislaţia existentă ar putea fi utilizată pentru a aduce acuzaţii penale băncilor implicate în scandalul manipulării dobânzilor Libor. El nu a specificat acuzaţiile care ar putea fi aduse instituţiilor de credit, însă a menţionat că este posibil ca bancherii găsiţi vinovaţi pentru manipulare să primească o pedeapsă cu închisoarea de până la zece ani.

Decizia de a continua urmărirea penală vine la doar trei săptămâni după ce departamentul antifraudă a anunţat oficial investigaţia în cazul Libor şi după ce a precizat că este posibil să lanseze proceduri penale împotriva băncilor şi a bancherilor implicaţi în în sta­bi­lirea artificială a ratelor de dobândă pentru împrumuturi.

Departamentul nu a menţionat care bănci sunt investigate, însă a confirmat că cercetează "o serie de instituţii financiare".

Marii creditori britanici, inclusiv Barclays, grupul bancar Lloyds şi Royal Bank of Scotland, care fac deja obiectul unor anchete internaţionale, ar putea figura printre instituţiile vizate de autoritatea britanică.

Pe lângă investigaţiile oficiale, băncile se confruntă şi cu procese separate legate de manipularea do­bânzilor Libor. Banca americană Berkshire a dat în judecată mai multe bănci mari, inclusiv Barclays, JP Morgan şi Citigroup, susţinând că acestea au ţinut ratele de dobândă pentru împrumuturi la un nivel scăzut în mod artificial. Berkshire, care are active de 854 milioane dolari şi zece sucursale, vrea să transforme cazul său într-o mişcare de proporţii astfel încât să i se poată alătura şi alţi creditori de talie mică.

Marile fonduri de investiţii pregătesc procese împotriva băncilor, în legătură cu manipularea Libor

Fondurile de investiţii BlackRock, Fidelity Investments şi Vanguard Group, care administrează active totale de peste 7.000 miliarde de dolari, evaluează efectele manipulării indicelui de dobândă Libor asupra clienţilor şi ar putea acţiona marile bănci în justiţie, transmite Bloomberg. Litigiile legate de manipularea Libor "au potenţialul să devină cea mai mare serie de procese rezultată din criza financiară, deoarece indicele influenţează atât de multe tranzacţii şi este de bază pentru extrem de multe contracte. Este ca şi cum s-ar descoperi că rapoartele privind inflaţia sunt incorecte", comentează pentru Bloomberg John Coates, profesor de drept şi economie la Harvard Law School. Libor este stabilit zilnic de Autoritatea Bancară Britanică în baza unor estimări transmise de marile bănci privind costurile de credit pe piaţa interbancară în diverse valute, de la dolar la yenul japonez, la diferite maturităţi, de până la 12 luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO