Business Internaţional

Bancherii londonezi vor avea bonusuri cu 60% mai mici

09.10.2008, 19:03 16

Bonusurile bancherilor londonezi vor scadea cu aproximativ 60% in 2008, fara a mai putea ajunge in viitorul apropiat la valorile record inregistrate in ultimii patru ani, conform unui studiu al Center for Economic and Business Research (CEBR), citat de Bloomberg.

Aceste bonusuri s-ar putea diminua de la valoarea totala de 8,5 miliarde de lire sterline (10,9 miliarde de euro) in 2007 pana la 3,6 miliarde de lire sterline (4,6 miliarde de euro) in 2008, indica CEBR.
Companiile stramtorate din punct de vedere financiar au devenit refractare in ceea ce priveste plata unor bonusuri foarte mari conducerii executive, mai ales dupa ce guvernul britanic a acordat un sprijin de 50 mld. lire sterline (64 mld. euro) industriei bancare.
Prim-ministrul britanic Gordon Brown ar putea impune unele restrictii in cazul bonusurilor acordate bancherilor, intrucat unii analisti sustin ca si valoarea foarte mare a acestora a stat la baza crizei de pe piata creditelor. Oficialii Financial Services Authority (FSA) au declarat ca vor pune la punct un plan de supraveghere a salariilor acordate in banci.
Cele 31 de miliarde de lire sterline oferite sub forma bonusurilor in ultimii patru ani au alimentat cererea pe piata londoneza a imobiliarelor de lux, automobilelor si nu numai. "Este vorba de o modificare fundamentala in structurile de remunerare a angajatilor londonezi", a afirmat economistul-sef al CEBR, Richard Snook. "Primele de milioane de lire sterline se vor diminua si se vor acorda la intervale mai mari", a completat Snook.
Bonusurile se vor micsora si ca urmare a reducerilor de personal efectuate de bancile londoneze. Companiile din sectorul financiar au "sters" peste 133.000 de posturi la nivel global de la debutul de anul trecut a crizei pe piata creditelor. Potrivit unor estimari realizate de banca americana JP Morgan Chase, in 2008 se vor inregistra aproximativ 40.000 de concedieri in Square Mile, principalul cartier financiar al Londrei.
"FSA sufla in ceafa angajatorilor, iar piata este puternica pe segmentul ofertei de munca, asa ca nu cred ca vom mai vedea prime la nivelul celor acordate in ultimii patru ani", a conchis Snook, de la CEBR.
Fondat de Douglas McWilliams, fost consilier pe probleme economice la Confederation of British Industry, CEBR pune la dispozitie evaluari referitoare la piete, companii financiare si guvern.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO