Business Internaţional

Bancile britanice sunt pe val

04.08.2004, 00:00 11



A doua banca a Marii Britanii ca valoare a activelor, Royal Bank of Scotland a raportat un profit in crestere cu 21% pentru primul semestru in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, rezultat obtinut ca urmare a achizitiilor realizate, activitatilor de creditate si castigurilor in expansiune obtinute din activitatile de pe piata de capital, informeaza Bloomberg.



Profitul s-a majorat pana la 2,11 mld. lire sterline, de la 1,75 mld. lire sterline un an mai devreme. Previziunile analistilor variau in jurul valorii de 2,12 mld. lire sterline.



Creditele pentru consum din Marea Britanie au depasit pragul de 1.000 mld. de lire sterline pentru prima oara in iunie, ritmul fiind cel mai rapid inregistat in ultimii doi ani. Majoritatea bancilor britanice a raportat rezultate financiare favorabile, totul culminand cu anuntul de ieri al bancii HBSC Holdings Plc., in care facea public cel mai mare profit semestrial obtinut de banca de la infiintare.



Actiunile RBS, care se apreciasera cu 3,7% saptamana trecuta, au pierdut ieri 1,6% la bursa din Londra. Portofoliul s-a depreciat anul acesta cu aproape 6,7%.



RBS a reusit in luna mai sa preia grupul american Charter One Financial Inc., tranzactie cotata la 10,5 mld. $. Aceasta extindere face parte din planurile bancii de a-si spori substantial veniturile. Conducerea bancii s-a aratat interesata si de preluarea Lynk System Inc., companie care furnizeaza servicii pentru activitatile legate de cartile de credit, fiind dispusa sa achite 525 mil. $ pentru aceasta.



Fara achizitiile de anul trecut s-ar fi obtinut o crestere de 11% a veniturilor, fata de 20% realizata in primul semestru, declara conducerea bancii.



Preluarile recente de banci pot conduce la multiplicarea achizitiilor din Europa, afirma Fred Goodwin, director general la RBS. Dupa ce anterior nu intrevedea mari perspective in acest domeniul acum Goodwin crede ca climatul de afaceri din Europa s-a schimbat si este posibil ca si RBS sa se implice in eventuale asemenea achizitii "intr-un viitor apropiat".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO