Business Internaţional

Băncile centrale est-europene intervin pe pieţe pentru a-şi proteja monedele de războiul din Ucraina. Analiştii se întreabă dacă nu cumva BCE şi Fed vor încetini retragerea stimulentelor enonomice

Băncile centrale est-europene intervin pe pieţe pentru...

Autor: Catalina Apostoiu

03.03.2022, 00:05 346

Banca centrală din Polonia a intervenit pentru susţinerea zlotului după ce temerile privind escaladarea agresiunii militare ruseşti împotriva Ucrainei au trimis moneda locală la cel mai scăzut nivel în raport cu euro din 2009, relatează Bloomberg.

Banca centrală din Varşovia a anunţat că a vândut valută pe piaţă, fără a dezvălui amploarea ope­raţiunilor sale. Aceasta este prima încercare oficial anunţată a băncii de susţinere a monedei din 2013.

Şi banca centrală a Ungariei a avut o intervenţie, dar deocamdată ver­bală, anunţând că-şi va folosi toate instrumentele pentru a asigura sta­bi­litatea financiară a ţării şi că strategii vor continua ciclul de înăsprire a politicii monetare de o ma­nieră „previzibilă“ şi „flexibilă“, po­trivit viceguvernatorului Barnabas Virag.

Anunţul băncii a venit după ce fo­rin­tul s-a prăbuşit la un minim record în raport cu euro. Majorările de do­bânzi sunt „cel mai important in­stru­ment“ şi „prima linie de apărare“ pen­tru protecţia monedei, a indicat acesta.

Banca centrală poloneză a declarat că dispune „de un nivel adecvat de rezerve valutare şi de un set adecvat de instrumente pentru a contracara tendinţele negative de pe pieţele financiară şi monetară.

Cota redusă de bunuri pe care Polonia le exportă către Rusia şi Ucraina „reprezintă un factor care va limita impactul negativ al acestei situaţii asupra economiei poloneze“, se arată într-o declaraţie a băncii centrale poloneze.

În ceea ce priveşte marile bănci ale lumii, BCE şi Fed, investitorii pariază că criza din Ucraina le va determina să-şi încetinească ritmul înăspririi politicilor monetare, notează Financial Times.

Derivatele legate de dobânzile pe termen scurt arată că investitorii se aşteaptă acum ca BCE să majoreze dobânzile cu mai puţin de 0,2% de la actualul minim record de minus 0,5% până la finalul anului.

Investitorii anticipează în continuare că banca centrală americană (Fed) va decide prima majorare de un sfert de punct procentual din 2018, însă aşteptările privitoare la cât de agresiv îşi va putea înăspri banca politica monetară după acest punct s-au moderat.

Traderii întrevăd acum aproximativ cinci majorări de dobânzi în acest an, în scădere de la şase anterior.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO