Business Internaţional

Bancile din Grecia isi extind activitatea in Europa de Sud-Est

05.10.2006, 21:22 69

Cele mai mari banci din Grecia isi concentreaza activitatea in zona Balcanilor urmand clientii care desfasoara activitati comerciale in aceasta zona.
EFG Eurobank, a treia mare banca a Greciei, a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca va achizitiona DZI Bank din Bulgaria pentru suma de 157,8 mil. euro, scrie Dnevnik. Pentru a detine 74,26% din DZI, Eurobank va plati 110 mil. euro cash, restul sumei urmand sa fie platit prin 2 mil. actiuni proprii.
Pretul initial al tranzactiei, de 8,30 leva (4,28 euro) pe actiune, depaseste cu 50% nivelul la care DZI era cotata inainte de lansarea ofertei bancii grecesti.
Oficiali din cadrul Eurobank au declarat ca tranzactia va fi aprobata pana la sfarsitul anului, banca putand opera o fuziune a DZI cu Postbank, o alta banca locala ale carei actiuni sunt detinute de Eurobank.
Viitoarea fuziune va crea cea de-a patra mare banca din tara, cu un capital de peste 3,3 mld. leva (1,7 mld. euro) si o cota de piata de 9,2%. In prezent, DZI se situeaza pe locul 11 in Bulgaria in ceea ce priveste capitalul detinut. DZI opereaza prin 131 de filiale cu 1.300 de angajati, principalul domeniu de activitate fiind operatiunile comerciale si pentru persoane juridice si depozitele bancare.
Alaturi de DZI si Postbank, in Bulgaria mai opereaza inca patru banci care sunt detinute de grupuri financiare din Grecia sau care sunt filiale ale acelor banci, ca de exemplu Piraeus Bank, Alpha Bank sau Emporiki Bank. Aceste banci desfasoara operatiuni si in Romania. Cota de piata detinuta de cele sase banci in Bulgaria este de 25%. Operatiunile acestora se concentreaza pe acordarea creditelor de consum sau ipotecare.
Grecii au cautat intotdeauna profitul si aventura in afara peninsulei secole la rand, titreaza Bloomberg.
"Istoria ne arata ca numai atunci cand grecii cauta in afara tarii succesul reusesc in tot ceea ce isi propun", e de parere Takis Arapoglou, director executiv al National Bank of Greece (NBG).
Arapoglou, 55 de ani, mentine traditia. La mijlocul lunii august, NBG a incheiat o tranzactie prin care va cumpara pachetul majoritar de 46% din actiunile bancii Finansbank din Turcia pentru suma de 2,8 mld. dolari (2,2 mld. euro). Aceasta este cea mai mare tranzactie efectuata de o companie din Grecia in afara pietei locale.
Bancile din Grecia sunt o putere pe piata financiara a Europei de Sud de mai mult de un deceniu, achizitionand active la preturi mici in zona Balcanilor, in tari precum Romania, Bulgaria si Serbia. National Bank of Greece este cea mai mare institutie financiara a Greciei, cu active de 77,5 mld. dolari (62 mld. euro).
Cele mai puternice patru banci ale Greciei au realizat o serie de achizitii peste hotare. A doua mare banca a Greciei, EFG Eurobank, ce detine active de 57 mld. dolari (44 mld. euro), a achizitionat in luna mai banca Tekfenbank din Turcia pentru 182 mil. dolari (143 mil. euro), in iulie cumparand o banca din Ucraina. Viitorul pas pentru Eurobank este deschiderea unor filiale in Polonia.
Alpha Bank, a treia mare putere a Greciei, negociaza cu banci din Turcia si Ucraina. A patra mare banca, Piraeus Bank, a cumparat anul trecut Banca Comerciala din Egipt, fiind prima banca greceasca ce efectueaza operatiuni financiare pe piata uneia dintre cele mai populate tari arabe.
Bancile din Grecia dispun de fonduri majore pentru achizitii pe piete straine dupa de piata interna s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani. Grecii au facut cu 30% pe an mai multe imprumuturi in ultimii cinci ani, majoritatea creditelor fiind imobiliare, pentru cumpararea masinilor in leasing si pentru carduri. Increderea consumatorilor greci a crescut datorita ratelor mici ale dobanzilor si cresterii economice de 3,9% pe an in ultimii zece ani, de doua ori fata de media tarilor din zona euro.
Insa acum economia Greciei a incetinit pasul. Produsul intern brut (PIB) a crescut cu 3,7% anul trecut, cea mai mica rata din 1999 pana in prezent. Intr-un raport al Comisiei Europene pe luna mai se arata ca cresterea PIB va scadea la 3,5% pana la sfarsitul acestui an. In timp ce expansiunea economica a Greciei intra pe o panta descendenta, puterea de cumparare a consumatorilor ar putea sa scada, rata somajului s-ar putea majora, iar creditele s-ar putea diminua.
Pentru a evita deprecierea pietei financiare din Grecia, bancile se indreapta spre pietele financiare in dezvoltare din tari precum Turcia, unde PIB-ul a avut o crestere medie de 7% in ultimii patru ani.
Afacerea Finansbank a fost sustinuta de guvernul condus de premierul Kostas Karamanlis. Premierul a sustinut fostele companii detinute de stat in eforturile de a atrage directori din sectorul privat, precum Arapoglou, fost director in cadrul Citigroup.
Karamanlis a promis sa micsoreze deficitul bugetar la 2,6% pana la sfarsitul acestui an, de la 4,5%, deficitul bugetar pe 2005, si 6,9%, deficitul inregistrat in 2004.
Reducerea cheltuielilor si majorarea taxelor pentru a atinge limita impusa de UE, de 3% din PIB, ar putea avea ca efect scaderea puterii de cumparare. Banca Nationala a Greciei, principalul organism financiar al tarii, a estimat in raportul anual pentru 2005 ca ritmul de dezvoltare al economiei ar putea intra pe o panta descendenta daca guvernul nu va face economia mai competitiva.
Oficiali din cadrul bancii centrale sunt de parere ca legislatia inflexibila din domeniul muncii a sustinut ridicata rata somajului din tara. Rata somajului s-a situat in jurul a 10% in ultimii patru ani. Grecia are unele din cele mai puternice sindicate si cel mai strict cod al muncii la nivel european.
Companiile din Grecia au nevoie de aprobarea guvernului daca doresc sa concedieze in decurs de o luna mai mult de 2% din forta de munca.
Abilitatea sindicatelor din sectorul public de a primi concesiuni din partea guvernului prin greve a ajutat la cresterea salariilor, ceea ce a contribuit la o rata lunara medie a inflatiei de 3,5% pentru ultimii cinci ani, cea mai mare rata a inflatiei din zona euro.
Serviciile financiare sunt principalul motor al economiei Greciei, alaturi de turism si constructii.
Creditele bancare au ajutat la majorarea puterii de cumparare a grecilor, lucru care contribuie la 75% din economia Greciei. Bancile mari care erau in totalitate sau numai partial detinute de stat, au fost privatizate in ultimii ani.
In noiembrie 2004, premierul a cerut si vanzarea celor 7,5% actiuni pe care guvernul le detinea in cadrul National Bank of Greece. In luna august a acestui an, Credit Agricole, cea mai mare banca a Frantei, a cheltuit 2 mld. euro pentru a cumpara pachetul majoritar de actiuni de 72%, in cadrul Emporiki Bank, a sasea mare banca a Greciei.
Spre deosebire de conditiile din Grecia, forta de munca mai ieftina, un cod al muncii mai flexibil si o economie intr-o continua dezvoltare fac din vecinii sud-est - europenei ai Greciei o piata financiara atractiva. Economia Romaniei a crescut cu 4,1% anul trecut, in timp ce economia Bulgariei s-a majorat cu 5,5%. Bancherii greci considera aceasta regiune o piata cu un foarte mare potential financiar.
In Turcia, creditele bancare contribuie cu 31% la majorarea PIB, in comparatie cu 80% in Grecia si cu 117% in intreaga zona euro, conform estimarilor Deutsche Bank.
Prin deschiderea unor filiale in tarile din Balcani, bancile din Grecia urmeaza clientii din tara. Mai mult de 3.500 de companii din Grecia desfasoara operatiuni in tari din Europa de Sud-Est, 800 din ele activand numai in Bulgaria.
National Bank of Greece, Alpha Bank, Eurobank si Piraeus Bank au deschis sucursale in tari ca Albania, Bulgaria, Romania, Serbia inca din 1990.
Alpha a deschis sucursala Banca Bucuresti in Romania in 1993, aceasta fiind prima banca cu capital strain deschisa in Romania in acea perioada.
Arapoglou declara ca NBG doreste sa detina 90% din Finansbank pana la sfarsitul acestui an prin cumpararea actiunilor actionarilor minoritari.
Controlul asupra Finansbank face din NBG cea mai mare banca din regiune, cu 12 mil. de clienti si cu mai mult de jumatate din filiale deschise in afara Greciei. NBG detine pachete de actiuni si in cadrul unor banci din Albania, Bulgaria sau Romania.
La inceputul lunii septembrie NBG a incheiat o afacere cu banca Vojvodjanska din Serbia, situata pe locul sase in clasamentul celor mai puternice banci din tara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO