Business Internaţional

Băncile europene vânează angajaţii rivalilor americani şi oferă salarii cu 30% mai mari

Băncile europene vânează angajaţii rivalilor...

Autor: Alex Ciutacu

06.11.2017, 19:13 120

După mai mulţi ani de restructurări, băncile de investiţii încep din nou să angajeze, ridicând miza în privinţa salariilor pe ambele părţi ale Atlanticului, potrivit Bloomberg.

Firme precum Barclays Plc şi Deutsche Bank AG încearcă să-şi redobândească nivelul cotei de piaţă prin atragerea angajaţilor de la rivalii americani. Pentru comercianţi şi pentru oamenii din vânzări, care nu au mai primit nicio mărire de salariu în ultimii ani, mişcarea poate fi foarte profitabilă: băncile europene oferă pachete salariale cu 30% mai ridicate decât rivalii lor şi bonusuri garantate, în unele situaţii, spune Mike Karp, director executiv al companiei de recrutare Options Group.

„Europenii au realizat că, în timp ce ei taie costurile, pierd mare parte din piaţă în favoarea băncilor americane, iar acum pariază pe această mutare pentru a intra iarăşi în joc”, spune Jason Kennedy, CEO Kennedy Group în Londra, care angajează pentru bănci şi pentru fonduri de investiţii.

Comercianţii de pe Wall Street au pierdut avantajul pe care îl deţineau în negocierea plăţilor, după criza economică,  încât competitorii din Europa şi din Asia s-au retras, lăsând în urmă mai puţini potenţiali ofertanţi pentru serviciile lor. Drept rezultat, bănci precum JPMorgan Chase au plătit angajaţii din băncile de investiţii cu mai puţini bani. Rezultatul a fost cel aşteptat, iar comercianţii nu au plecat deoarece în vreme de criză băncile americane ofereau un loc de muncă stabil, chiar dacă pe mai puţini bani.

Înarmate cu creşteri proaspete de capital din vânzarea de acţiuni şi din business, firmele europene au pornit ofensiva.

Este un efect opus faţă de cel din anii trecuţi, când aceleaşi bănci concediau comercianţi şi restructurau operaţiuni pe bandă rulantă. John Cryan, CEO Deutsche Bank a spus, în luna martie, că vrea să revină la o „creştere controlată”. Credit Suisse Group a spus tot anul acesta că va încheia etapa de micşorare a business-ului şi că va încerca să crească în zone profitabile.

Vânătoarea de talente ar putea pune mai multă presiune pe toate băncile încât acestea şi-au setat bonusuri de sfârşit de an, pe care le vor acorda în următoarele două luni.

Goldman Sachs Group şi divizia de investiţii a JPMorgan şi Morgan Stanley au pus deoparte 22.3 miliarde de dolari în primele nouă luni din acest an, cu aproape 3% mai mult faţă de anul trecut în aceeaşi perioadă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO