Business Internaţional

Bancile japoneze merg din rau in mai rau

28.05.2001, 00:00 15



Patru dintre grupurile bancare din Japonia - situate intre cele mai mari din lume din punct de vedere al activelor - au acordat, potrivit Financial TImes, imprumuturi neperformante ce au totalizat 14.150 de miliarde de yeni (121 miliarde dolari).

Aceste cifre confirma problemele bancilor japoneze in acordarea de imprumuturi, cu atat mai mult cu cat grupurile bancare au realizat, in anul fiscal incheiat la 31 martie anul acesta, provizioane pentru imprumuturi neperformante care au totalizat 3.316 miliarde de yeni.

Doua dintre grupurile bancare - Mizuho si United Financial Japan - si-au anuntat rezultatele anuale la sfarsitul saptamanii trecute. Mitsubishi Tokyo Financial sI Sumitomo Mitsui sI-au facut publice rezultatele la mijlocul saptamanii trecute.

Mizuho, cea mai mare banca din lume din punct de vedere al activelor, cu 151.000 miliarde de yeni, a anuntat un profit net de 211 miliarde yeni, dar nu au fost oferite date comparative avand in vedere ca grupul a fost format in luna septembrie a anului trecut. Imprumuturile neperformante acordate de Mizuho au totalizat 4.200 de miliarde de yeni.

United Financial Japan a realizat anul fiscal trecut, potrivit oficialilor companiei, pierderi de 211,7 miliarde yeni, comparativ cu un an in urma cand a obtinut un profit de 590 de miliarde de yeni.

Imprumuturile neperformante acordate au fost de 1.003 miliarde yeni, iar imprumuturile cu probleme au totalizat 2.670 de miliarde yeni.

Sumitomo Mitsui - cea de-a doua banca din lume din punct de vedere al activelor - a anuntat un profit net de 132 miliarde yeni (1 miliard de dolari), in crestere cu 6,3% comparativ cu anul trecut, depasind estimarile specialistilor cu 120 de miliarde de yeni.

Imprumuturile neperformante acordat de banca s-au redus de la 3640 de miliarde de yeni la 2820 de miliarde yeni, in conditiile in care imprumuturi neprformante ce au totalizat 819 miliarde yeni au fost sterse din bilant.

Mitsubishi Tokyo a inregistrat in anul fiscal incheiat la sfarsitul lunii martie, o pierdere de 124,5 miliarde yeni, comparativ cu un profit de 173 de miliarde yeni in urma cu un an.

"Aceste rezultate ne confirma faptul ca bancile sunt foarte departe de drumul cel bun. Costul creditului este foarte ridicat sI imprumuturile neperformante sunt in crestere", a afirmat Brian Waterhouse, analist bancar la HSBC Securities.

Anuntarea rezultatelor financiare slabe ale bancilor nipone apar pe fondul intensei supravegheri a sectorului bancar din aceasta tara, tot mai multe grupuri industriale solicitand nationalizarea bancilor cu activitate slaba.

Aceasta problema a devenit una globala, administratia americana exprimandu-sI temerile ca o eventuala criza bancara nipona ar putea genera o reactie in lant in intreaga industrie a serviciilor financiare.

Conform propunerilor guvernului, bancile vor trebui sa-sI scoata din bilant imprumuturi neperformante ce totalizeaza 12.700 de miliarde de yeni pe perioada urmatorilor doi sau trei ani. Acest nivel este considerat acceptabil de majoritatea analistilor, daca se mentine ritmul actual.

Oricum, in prezent se manifesta temeri, potrivit Agentiei de Servicii Financiare, in privinta ritmului curent cu care noi imprumuturi neperformante sunt acordate, precum si acuratetii cu care sunt realizate calculele privind nivelul imprumuturilor neprformante.

Spre exemplu, imprumuturile neperformante acordate de Mitsubishi Tokyo au crescut cu 55% anul trecut pana la 4.460 de yeni, in ciuda scoaterii din bilant a imprumuturilor neperformante totalizand 800 de miliarde de yeni.

Multi anaIisti din sectorul bancar considera ca aceasta problema nu poate fi rezolvata fara injectii de fonduri publice in cazul bancilor cu activitate mai slaba, insa guvernul nipon sI-a manifestat opozitia dupa incercarile esuate din 1998 sI 1999.

Doua dintre cele mai putin sigure banci nipone si cele mai probabile tinte ale unor nationalizari ulterioare, Daiwa sI Chuo Mitsui, care nu fac parte din cele patru grupuri bancare, si-au anuntat la sfarsitul saptamanii trecute rezultatele activitatii.

Chuo a anuntat un profit net de 23 de miliarde de yeni comparativ cu 47 de miliarde de yeni in urma cu un an. Daiwa a consemnat la sfarsitul anului fiscal trecut o pierdere de 10.99 miliarde de yeni, dupa profitul de 18 miliarde yeni inregistrat in urma cu un an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels