Business Internaţional

Barclays s-a hotarat sa lupte pana la capat pentru ABN Amro

14.06.2007, 19:21 16

Barclays si-a stabilit planuri de urgenta ce vizeaza adaugarea unei semnificative componente cash ofertei sale sub forma de actiuni pentru ABN Amro in eventualitatea in care va trebui sa participe la o adevarata batalie pentru banca olandeza, scrie Financial Times.
Banca britanica admite faptul ca in cazul in care disputele de ordin juridic nu vor evolua in favoarea sa, va fi nevoita sa-si imbunatateasca oferta in valoare de 86 mld. $ (65 mld. euro) pentru a devansa consortiul condus de Royal Bank of Scotland. Totusi, banca va lua in considerare avertismentele actionarilor de a nu majora pretul.
Astfel, banca ia in calcul posibilitatea de a reduce numarul de actiuni pe care le va emite pentru ABN Amro si de a le inlocui cu cash, au declarat surse familiare cu situatia.
Barclays nu este asteptata sa ia o decizie cu privire la restructurarea ofertei sale pana cand nu va fi clar daca consortiul condus de RBS poate inregistra progrese in ceea ce priveste oferta sa in valoare de 71,4 miliarde de euro de splitare a ABN Amro. Oferta depinde rezolvarea de catre grup (care include banca spaniola Santander si Fortis) a disputei cu Bank of America cu privire la detinerea LaSalle, divizia americana a ABN Amro.
Posibilitatea ca Barclays sa-si "indulceasca" oferta ii va alarma pe marii investitori britanici ingrijorati de perspectiva izbucnirii unui razboi al ofertelor intre Barclays si RBS. Actionarii cu detineri in ambele banci se tem ca un astfel de razboi ar dauna ambelor institutii.
Barclays crede insa ca-si poate imbunatati oferta fara a-si relaxa criteriile stricte pentru achizitii. Surse familiare cu situatia spun ca Barclays ar putea atrage cash prin apelarea la rezervele pe care este obligata sa le detina. O alta optiune este ca Barclays sa utilizeze fondurile pe care ABN Amro este asteptata sa le obtina din vanzarea LaSalle. Barclays si ABN Amro au incheiat un acord de returnare a 12 miliarde de euro actionarilor bancii combinate printr-un program de rascumparare de actiuni. Barclays ar putea plati o parte sau toata partea de cash actionarilor ABN prin includerea fondurilor in oferta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO