Business Internaţional

Barroso protestează faţă de tăierile din bugetul UE cerute de liderii europeni: sugrumaţi creşterea economică!

Barroso protestează faţă de tăierile din bugetul UE cerute de liderii europeni: sugrumaţi creşterea economică!

Autor: Iulian Anghel

25.07.2012, 18:15 640

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a trimis astăzi o scrisoare liderilor europeni în care protestează faţă de intenţia lor de a opera, în bugetul UE pe 2013, o reducere de 5 mld. euro, cu tâieri din fondurile destinate creşterii economice şi forţei de muncă.

"A reduce cheltuielile cu 5 miliarde de euro în 2013 însemna o falsă economie. Reducerea ar avea consecinţe grave pentru creşterea economică", susţine preşedintele Comisiei în scrisoarea făcută publică astăzi şi transmisă Parlamentului European şi citată de Le Monde.

Barroso reaminteşte liderilor UE că s-au angajat, la ultimul summit din 28 şi 29 iunie, să susţină un plan de creştere economică şi de creare de locuri de muncă de 130 mld. euro, plan propus de preşedintele francez Francois Hollande.

"Spiritul acestui acord va fi compromis, dacă banii nu sunt suficienţi pentru a susţine proiectele destinate să relanseze creşterea."

Barroso mai aminteşte, în scrisoare, că 2013 este ultimul an din exerciţiul financiar 2007-2013 şi acesta trebuie să regularizeze, în mod obligatoriu, facturile prezentate de guvernele UE pentru proiectele cofinanţate din bugetul Uniunii. Or, bugetul pe 2012, s-a dovedit deja foarte limitat având un deficit de 5,3 mld. euro fiind, aşadar, nevoie de un buget rectificativ.

Proiectul de buget pentru 2013 propus de Comisia Europeană prevede cheltuieli de 138 mld. euro, în creştere cu 9 mld. euro faţă de 2012 (plus 6,8%). El este apărat de 17 membri ai UE, între care şi România, dar este respins de ceilalţi.

Franţa, Germania şi Finlanda au recomandat reducerea bugetului cu 5 mld. euro, iar altele, între care Marea Britanie, Olanda şi Suedia au susţinut că aceste reduceri nu sunt suficiente. Ţările care sunt contributori neţi susţin că vor avea, anul viitor, contribuţii mai mari decât era prevăzut şi, de aceea, resping proiectul propus de Comisie.

Marţi, aceste state au respins şi proiectul de buget al Comisiei Europene pentru perioada 2014-2020, cerând economii masive care să ţină seama de contextul austerităţii din Europa.

Bugetul pentru 2014-2020 este, potrivit proiectului Comisiei, de 988 de miliarde de euro, respectiv 1,03% din Produsul Naţional Brut al UE, pentru angajamente de 1.033 de miliarde de euro, reprezentând 1,08% din PNB al Uniunii.

Contributorii neţi au calificat suma propusă de Comisie drept excesivă şi au cerut reducerea acesteia cu 100 de miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO