Business Internaţional

Băsescu: Ţările non-euro vor participa la unele dintre întrunirile zonei euro

Autor: Mediafax

31.01.2012, 01:43 303

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, după lucrările informale ale Consiliului European, că s-a stabilit ca statele non-euro să participe la reuniunile oficiale ale zonei euro ori de câte ori se discută despre piaţa unică, competitivitate sau modificările de strategie ale Zonei Euro, informează Mediafax.

Şeful statului a spus că obiectivul părţii române la acest summit a fost să obţină o participare cât mai consistentă la reuniunile Zonei euro.

"S-a stabilit un compromis acceptabil din punctul nostru de vedere. Statele non-euro participă la întrunirile Zonei euro ori de câte ori se discută probleme de interes general pentru piaţa unică, competitivitate sau modificarea strategiei Zonei euro", a spus preşedintele.

El a adăugat că s-a stabilit că Zona euro va avea minimum două întruniri pe an, la cel puţin una dintre acestea urmând să participe şi statele non-euro.

Este un lucru extrem de pozitiv finalizarea, la Consiliu, a negocierilor legate de încheierea "Tratatului privind stabilitatea, coodonarea şi convergenţa în Uniunea Europeană şi Monetară", a mai spus preşedintele.

- A mai rămas de clarificat, la nivel naţional, modul de introducere în Constituţie a obligaţiei de a respecta deficitul structural de maxim minus 0,5 % din PIB. Spre exemplu, formularea completă (...) Aş vrea să o citesc, să vedeţi unde este interpretarea. Spre exemplu, formularea tradusă - încă nu avem varianta în limba română, dar traducerea din engleză este următoarea: Regulile menţionate la paragraful 1, cele legate de deficitul excesiv, vor fi transpuse în legea naţională a părţilor contractante cel mai târziu la un an de la intrarea în vigoare a tratatului, prin prevederi cu forţă juridică şi caracter permanent, de preferinţă constituţional, sau prevederi care prezintă în alt mod garanţii că vor fi respectate şi asumate pe tot parcursul proceselor naţionale bugetare. Au fost state care au şi alt tip de legi, legi de tip constituţional şi li s-a dat şi această posibilitate. România nu are astfel de legi. În afară de Constituţie, toate celelalte legi pot fi modificate cu orice majoritate s-ar instala sau s-ar forma în Parlament. Deci, sistemul legislativ pe care noi îl avem nu dă garanţii de nemodificare decât prin revizuirea Constituţiei.

- Este foarte important că România are răgazul de a modifica Constituţia până la sfârşitul anului 2013. Sigur, se poate întâmpla să intre în vigoare mai repede. (...) Nu exclud posibilitatea ca 12 state să ratifice tratatul înainte de 1 ianuarie 2013. Vreau să cred că România va fi una dintre cele 12 ţări

- S-a discutat, în trecere, la sfârşit, şi problema Greciei. Premierul grec a informat că sunt avansaţi din punct de vedere al negocierilor cu sectorul privat pentru anularea a 50% din datorii. Lucrurile se îndreaptă către un deznodământ pozitiv, aşa cum aşteaptă toate statele Uniunii Europene, legat de continuarea finanţării Greciei pentru a ieşi din zona de risc major

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO