Business Internaţional

Beijingul nu reuşeşte să ţină economia în frâu

Autor: Bogdan Cojocaru

17.04.2011, 23:34 41

Economia Chinei, a doua ca mă­rime la nivel mondial, a crescutîn pri­mul trimestru cu 9,7%, comparativ cu perioada similară aanului trecut, ritm puţin mai redus decât cel din ultimele treiluni din 2010, de 9,8%, dar superior estimărilor majorităţiianaliştilor, potrivit Financial Times.


Faţă de ultimul trimestru din 2010, economia a avansat cu2,1%.
Totodată, inflaţia a accelerat de la 4,9% în februarie la 5,4% înmartie, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, cel mai ridicatnivel din ultimele 32 de luni.
Alimentele au fost mai scumpe cu 11,7% în martie faţă de aceeaşilună din 2010.


Produsul Intern Brut şi inflaţia avansează în ritmuri mai puternicedecât s-a anticipat, în pofida eforturilor guvernului de a temperacreşterea economică şi a preţurilor de consum. În cadrul acestoracţiuni, Beijingul a majorat de patru ori dobânzile în ultimeleşase luni şi a crescut proporţia depozitelor pe care băncile maritre­buie să le păstreze ca rezerve.
"În pofida celor mai agresive măsuri de limitare din ultimii ani,se pare că guvernul nu poate încetini economia. Beijingul a fostnevoit de mai multe ori să recurgă la măsuri pre­cum controluldirect al preţurilor alimentelor şi limite în achiziţiile delo­cuinţe, pentru a reduce presiunile in­fla­ţioniste", a afirmatAlistair Thornton, analist la IHS Global Insight.


Mulţi analişti consideră că Beijingul va continua probabil să iamăsuri pentru limitarea excesului de lichidităţi şi a creşteriirapide a preţurilor, care, în opinia Partidului Comunist, ar puteaafecta stabilitatea socială.
Băncile din China au acordat credite noi de 680 de miliarde deyuani (104 mld. dolari) în martie, comparativ cu 563 de miliarde deyuani în fe­bruarie. Tot în martie, creşterea pro­ducţieiindustriale a accelerat la 14,8%, comparativ cu 14,1% în primeledouă luni ale anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO