Business Internaţional

Benetton i-a injunghiat pe la spate pe cei de la ABN Amro

21.04.2005, 19:46 19

Familia Benetton a anuntat ca a vandut actiunile sale de la Banca Antonveneta rivalilor grupului financiar olandez ABN Amro, relateaza Financial Times.

ABN Amro a facut o oferta de 6,3 miliarde de euro, pentru preluarea bancii italiene Antonveneta si are ca principal contracandidat Banca Popolare di Lodi, o mica banca italiana care doreste sa se implice din ce in ce mai mult pe piata bancara italiana.

ABN Amro a fost cel mai mare actionar in urma unui pact al investitorilor bancii Antonveneta.

Cu toate ca si Benetton a facut parte din aceasta intelegere, ei pot sa vanda actiunile lor oricui doresc pentru ca aceasta a expirat saptamana trecuta.

Edizione Holding, holdingul Benetton, a anuntat zilele trecute ca a vandut actiunile catre Banca Popolare di Lodi.

Lodi declarase anterior ca a oferit grupului Benetton o linie de credit cu posibilitatea platii sumelor datorate prin actiunile detinute la Banca Antonveneta.

Prin achizitionarea celor 5 procente din actiunile bancii Antonveneta, Banca Popolare di Lodi detine in prezent 20% din actiunile bancii italiene. Ei vor avea si posibilitatea prezentarii unui grup de posibili directori la intalnirea actionarilor Antonveneta, oferindu-le acestora posibilitatea de a alege intre candidatii propusi de ei si cei de la ABN Amro.

Reprezentantii Lodi au declarat ca nu doresc sa detina controlul bancii Antonveneta, ci doar vor sa protejeze autonomia bancii si sa fie "actionari stabili".

Benetton a facut public si pretul de 26,2 euro pe actiune, oferit de Banca Popolare di Lodi, net superior celui de 25 euro pe actiune oferit de ABN Amro.

Lodi a fost sprijinita in aceasta afacere de Banca Italiei, si se preconizeaza ca aceasta a suportat 1,3 miliarde euro din suma totala platita pentru cumpararea actiunilor de la Benetton.

Antonio Fazio, guvernatorul Bancii Italiei, este urmarit pas cu pas de Comisia Europeana care doreste sa se asigure ca piata bancara italiana se va deschide catre investitorii externi.

Fazio si-a folosit in trecut dreptul de veto pentru a indeparta companiile straine, in acelasi timp reusind sa transforme vechile banci iesite din posesia statului in institutii moderne.

Si in aceasta vanzare guvernatorul Bancii Italiei putea interveni, prin folosirea dreptului de veto, daca Banca Antonveneta ar fi fost achizitionata de ABN Amro.

Desi Fazio nu a intervenit in aceasta achizitie, ABN Amro contesta cumpararea bancii Antonveneta de catre Banca Popolare di Lodi, sub motivul ca aceasta din urma ar fi fost sprijinita de catre Banca Italiei.

Totusi, este adevarat ca Banca Popolare di Lodi s-a consultat in mod regulat cu Fazio privind situatia Antonveneta si este un veteran al achizitiilor interne, dupa ce a primit aprobarea guvernatorului pentru realizarea a 13 achizitii in 7 ani.

Iar Fazio nu a obiectat nici cand Lodi si-a marit procentajul actiunilor al Antonveneta, de la 2% la 13%, pentru a se afla la egalitate cu ABN Amro.

Tinand cont de aceste lucruri, ABN Amro pune la indoiala modalitatea in care Lodi a strans actiunile la Banca Antonveneta, precum si intelegerile pe care aceasta le-a incheiat cu alti investitori.

Exista o ingrijorare in mediul de afaceri italian ca aceste licitatii, precum si toate orchestratiile din spatele lor ar putea aduce o imagine proasta Italiei.

Piata bancara italiana ofera posibilitatea unei extraordinare si profitabile cresteri, lucru care indeamna tot mai multe companii straine sa-si indrepte atentia catre Italia. lavinia.marin@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO