Business Internaţional

BERD critică statele din Est care împiedică exporturile de cereale

28.10.2010, 23:40 12

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) acriticat embargourile aplicate exporturilor de cereale de unelestate din estul Europei, care descurajează investiţiile private înagricultură.

Potrivit BERD, autorităţile din aceste ţări trebuie să adoptemăsuri urgente de reformă în vederea dezvoltării sectoruluiagricol, se arată într-un comunicat al băncii. Între reformelemenţionate se află şi introducerea unor drepturi de proprietatesigure.

"Măsuri precum embargourile temporare asupra exporturilor decereale sau introducerea unor cote de export nu pot reprezentasoluţii pe termen lung pentru rezolvarea unor probleme precum celeapărute din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile", a arătatBERD.

Una din priorităţile BERD este dezvoltarea agriculturii şiindustriei agroalimentare, iar banca a subliniat că investitoriiprivaţi au nevoie de reglementări previzibile, juste şitransparente.

Ucraina, cel mai mare furnizor mondial de orz şi al şaselea degrâu, a stabilit săptămâna trecută o cotă de export de 2,7 milioanetone de cereale, după ce producţia din acest an a scăzut din cauzacaniculei.

Rusia, afectată de secetă, a impus un embargo total pentruexporturile de cereale, între 15 august 2010 şi vara anului2011.

BERD a subliniat potenţialul enorm al regiunii de a satisfacecererea mondială de cereale şi a notat că randamentul mediu lahectar este de 1,1 tone în Kazahstan, 2,2 tone în Rusia şi treitone în Ucraina, faţă de 5,3 tone în ţările EuropeiOccidentale.

Banca este cel mai mare investitor privat în sectorul agricoldin Europa de Est şi Asia Centrală, cu 59 de proiecte în derulare,reprezentând investiţii de 640 de milioane de euro.

BERD, înfiinţată în 1991, este prezentă în 29 de ţări, avândobiectivul susţinerii tranziţiei spre economia de piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO