Business Internaţional

Berlusconi încearcă să calmeze pieţele: Nu e uşor dar accelerăm austeritatea

Berlusconi încearcă să calmeze pieţele: Nu e uşor dar accelerăm austeritatea

Autor: Anca Dumitrescu

12.07.2011, 19:27 786

Premierul Silvio Berlusconi aîncercat marţi să calmeze temerile că Italia ar putea fi absorbităîntr-o criză financiară veritabilă, iar opoziţia s-a angajat săpermită aprobarea în Parlament a unor măsuri dure de reducere adatoriilor, transmite Reuters.

"Pentru noi, pentru Italia, cusiguranţă nu este un moment uşor", a afirmat Berlusconi într-odeclaraţie, după o dimineaţă haotică pe pieţele financiare, în carerandamentul obligaţiunilor italiene pe termen de zece ani a depăşitla un moment dat 6%, cel mai ridicat nivel din ultimii 14ani.

Anterior, ministrul Economiei,Giulio Tremonti, a plecat mai devreme de la o reuniune aminiştrilor de Finanţe din zona euro pentru a pregăti spre aprobareun pachet de măsuri de austeritate de 40 de miliarde de euro, carear trebui să fie aprobat de Parlament în următoarele câtevazile.

"Măsurile care vor fi discute înParlament vor accelera reducerea datoriilor", a spuspremierul.

El a adăugat că criza obligăguvernul să accelereze procesul de corectare a bugetului şi sădefinească noi măsuri pentru echilibrarea a acestuia până în2014.

Italia are în circulaţieobligaţiuni guvernamentale în valoare de 1.600 de miliarde de euro,iar orice majorare a costurilor împrumuturilor poate afecta graveforturile de reducere a datoriilor, echivalente cu 120% dinPIB.

Spreadul obligaţiunilor italienepe termen de zece ani faţă de cele germane a crescut la nivelulrecord de 3,5 puncte procentuale.

Cotaţile acţiunilor bancare auscăzut puternic, dar şi-au revenit în urma ştirilor că Tremontirevine în Italia.

"Orice informaţie din parteaguvernului privind programul de austeritate, orice ştire bună înaceastă privinţă, este un element pozitiv. Dacă politicienii seunesc, este foarte bine", a declarat Paola Biraschi, analist laRoyal Bank of Scotland.

Italia, a treia mare economie dinzona euro, a evitat până în prezent problemele cu care se confruntăGrecia, Portugalia şi Irlanda, dar a devenit o ţintă din cauzatemerilor privind sustenabilitatea datoriilor.

Programul de austeritate de 40 demiliarde de euro, menit să echilibreze bugetul până în 2014,include măsuri precum reducerea finanţării autorităţilor locale şia serviciilor medicale, sau creşterea vârstei depensionare.

Tremonti s-a confruntat cureticenţa sau chiar opoziţia unora dintre membrii guvernului,îngrijoraţi de impactul electoral al măsurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO