Business Internaţional

Bertelsmann iese din afacerea cu muzica

28.03.2006, 00:00 7

Grupul media german Bertelsmann intentioneaza sa-si vanda pachetul de 50% din actiunile companiei din domeniul muzical Sony BMG si divizia proprie de productie muzicala, pentru a evita listarea pe bursa a unui pachet minoritar din actiunile sale, relateaza The New York Times.

Groupe Bruxelles Lambert (GBL), divizia de investitii a omului de afaceri belgian Albert Frere, a declarat ca intentioneaza sa listeze pachetul de 25% din actiunile Bertelsmann pe care il detine. GBL cere grupului Bertelsmann fie sa-si rascumpere pachetul de 25,1%, fie sa listeze compania. Grupul belgian este asteptat sa-si exercite optiunea de a lista compania in luna mai. Restul grupului Bertelsmann este detinut de familia fondatoare, Reinhard Mohn fiind decis sa mentina compania privata.

Valoarea combinata a pachetului detinut de Bertelsmann in cadrul Sony BMG, un joint venture 50%-50% cu compania japoneza Sony, si a operatiunilor BMG Music Publishing se ridica la aproximativ 3,5-4 miliarde de dolari, conform Wall Street Journal.

Analistii au evaluat pachetul de actiuni detinut de GBL la Bertelsmann la aproximativ 5 miliarde de euro.

Oficialii Bertelsmann si Sony se vor intruni in decursul acestei saptamani pentru a lua in discutie propunerile legate de modificarea parteneriatului, Sony Music Entertainment, companie ce a fost creata cu doi ani in urma, fiind in prezent a doua mare companie de muzica din lume din punctul de vedere al cotei de piata. Surse din cadrul Sony BMG, cu sediul la New York, au subliniat faptul ca discutiile se afla intr-o faza preliminara si ca vor trece probabil cateva luni pana cand se va ajunge la un acord final. Financial Times a aratat ca planurile de vanzare sunt in faza incipienta, dar ca Bertelsmann le-a cerut bancherilor de investitii sa se pregateasca. Purtatorii de cuvant ai Bertelsmann si Sony au refuzat sa comenteze.

Este putin probabil ca Sony sa fie interesata sa cumpere in mod direct pachetul de 50% detinut de Bertelsmann, desi aceasta s-ar putea arata dispusa sa castige controlul asupra joint venture-ului in parteneriat cu sustinatori privati.

Veniturile inregistrate de Sony BMG au scazut cu 16,5 procente in anul 2005, reflectand problemele cu care se confrunta industria muzicii, dar si conflictul existent in interiorul Sony BMG.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO