Business Internaţional

BHP Billiton intra in cursa pentru preluarea Alcan

24.05.2007, 18:06 12

Consiliul de administratie al Alcan, unul dintre cei mai mari producatori din industria metalurgica, a cerut actionarilor sa respinga oferta de preluare de 27,6 mld. dolari (20,5 mld. euro) facuta de compania rivala Alcoa, urmatoarea pe lista posibililor cumparatori fiind compania BHP Billiton.
Alcoa a facut pe 7 mai o oferta ostila de preluare a companiei Alcan de 58,6 dolari (43,5 euro) plus 0,4108 actiuni Alcoa pentru fiecare actiune Alcan, scrie CNN Money.
"Pretul oferit nu reflecta in mod adecvat valoarea activelor Alcan, si nici perspectivele de crestere si abilitatile strategice ale companiei. De asemenea, nu ofera un control adecvat asupra Alcan, si este extrem de nesigur si conditionat", spune presedintele companiei Alcan, Yves Fortier.
Directorul executiv, Dick Evans, a declarat ca grupul Alcan poarta discutii cu alte companii interesate de preluare. In plus, presedintele Alcan, Yves Fortier, a declarat ca Alcan si Alcoa au dovedit o abordare fundamental diferita asupra mijloacelor prin care pot fi produse castiguri pentru actionari.
"Suntem convinsi ca achizitia propusa de catre Alcoa nu reprezinta alegerea corecta pentru actionarii nostri", spune Fortier.
BHP Billiton poarta discutii in stadii incipiente cu reprezentantii Alcan. Purtatorul de cuvant al BHP a refuzat sa faca comentarii legate de zvonurile de preluare a Alcan, dar a precizat ca cea mai mare companie miniera din lume ia in considerare achizitionarea de companii.
"Este important sa cantarim fiecare oferta si sa nu ne grabim in a lua o decizie pripita. In acest moment, nu consideram ca oferta facuta de Alcoa este o alternativa relevanta pentru noi", spune directorul executiv al companiei Alcan.
Reprezentantii Alcoa au reactionat declarand ca pretul de preluare este avantajos, dar au refuzat sa comenteze care va fi urmatoarea miscare a companiei.
"Oferta noastra este completa, corecta si echilibrata", spune directorul financiar al companiei Alcoa, Charles McLane.
Primele discutii intre Alcan si Alcoa in vederea unei fuziuni au aparut in urma cu doi ani, dar incercarile celor doua companii de a incheia un acord in acest sens au esuat, potrivit Alcan.
Actiunile Alcan au crescut cu aproximativ 30% din momentul in care oferta celor de la Alcoa a fost facuta publica, actionarii anticipand ca tranzactia va atrage interesul si altor mari jucatori de pe piata.
Expertii din industrie au estimat ca o companie formata prin fuziunea dintre Alcoa si Alcan ar putea controla 70% din piata de aluminiu pentru aeronave, alianta dintre cele doua companii atragand atentia autoritatilor care reglementeaza concurenta.
Eventualitatea unei fuziuni intre Alcoa si Alcan ar crea o companie cu o capacitate de productie de 7,8 milioane de tone pe an, peste cea a rusilor de la United Company Rusal, companie formata in urma fuziunii dintre Glencore International, SUAL si RUSAL, care au o capacitate de productie de 4 milioane de tone.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO