Business Internaţional

Bloomberg: Franţa, în pericol să piardă ratingul de top "AAA", ca urmare a crizei deficitelor bugetare din zona euro

Autor: Popescu Vlad

20.12.2010, 11:11 16

Franţa riscă să piardă ratingul de credit "AAA", cel mai înaltacordat de agenţiile de evaluare financiară, din cauza crizeidatoriilor din zona euro, care ar putea determina un val deretrogradări printre cele mai puternice state europene, potrivitunei analize Bloomberg citată de Mediafax Business.

Moody's Investors Service anunţa miercuri că ar putea reduceratingul Spaniei din cauza unor "necesităţi substanţiale definanţare" şi a tăiat vineri ragintul irlandei cu cinci trepte.

Totodată, Standard & Poor's evaluează totodată ratingurileIrlandei, Portugaliei şi Greciei.

Preţurile credit default swaps arată că asigurareaobligaţiunilor emise de Belgia, Franţa sau Austria este mai scumpădecât asigurarea titlurilor lansate de emitenţi cu rating mai redusde credit, precum Chile sau Cehia.

"Toate guvernele ar putea fi penalizate în următorul an. Ar fiun moment important dacă Franţa ar pierde ratingul AAA. Nu cred căprobabilitatea unui downgrade este reflectată în piaţă", a declaratToby Nangle, director de alocare active la Baring Asset Management,un fond londonez care administrează active de 46 miliarde dedolari.

Liderii Uniunii Europene au convenit săptămâna trecută săamendeze tradatele blocului comunitar astfel încât să creeze, în2013, un mecanism permanent de soluţionare a crizeilor de datorii,pentru a pune capăt turbulenţelor care au început cu un an în urmăîn Grecia. Randamentele cerute de pieţe pentru împrumutareaguvernelor din zona euro au continuat să crească în regiune chiarşi după salvarea Greciei şi Irlandei prin acorduri de ajutor externcu UE şi FMI şi crearea unui fond de urgenţă de 1.000 miliarde dedolari. Citiţi mai multe pe www.mediafax.biz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO