Business Internaţional

BNP Paribas e interesata de bancile americane

18.06.2005, 19:39 14

Pe piata bancara mondiala, trendul expansionist al achizitiilor continua. Dupa ce UniCredito a cumparat HVB Germania contra sumei de 15,56 miliarde de euro, banca franceza BNP Paribas a anuntat achizitia bancii americane Commercial Federal.

Spre deosebire de HVB, BNP Paribas nu se bazeaza pe o fuziune intra-europeana pentru a se extinde. Baudouin Prot, directorul executiv al BNP Paribas, a declarat ca banca franceza isi va continua strategia de a face achizitii de dimensiuni mici si medii, deoarece acestea au un risc mai redus decåt marile achizitii. El a precizat ca vor continua "sa supravegheze evolutia industriei bancare".

Multi analisti se intreaba care va fi rolul bancilor franceze in acest nou val de achizitii ce domina industria bancara europeana.

Societe Generale, a doua banca franceza dupa capitalizarea bursiera, a luat in considerare o posibila fuziune cu banca italiana UniCredito in vara anului 2004. O asemenea legatura intre cele doua banci ar fi creat un puternic jucator european in domeniul administrarii activelor si a retailului bancar din Europa de Est.

Dar discutia dintre cele doua puteri bancare nu s-a finalizat cu o fuziune din cauza reticentei bancii franceze. Societe Generale a declarat ca se temea ca o posibila fuziune cu banca italiana ar fi avut drept consecinta scaderea valorii de piata, facånd-o vulnerabila la o posibila preluare de catre unii dintre rivalii sai. UniCredito a mai purtat tratative cu Barclays din Marea Britanie, KBC Group din Belgia si Erste Bank din Austria. UniCredito a incheiat afacerea cu prima sa optiune, banca germana HVB, aceasta fiind cea mai mare preluare bancara de pe piata europeana.

Printre ultimele afaceri de pe piata bancara europeana se numara oferta de 6,44 miliarde de dolari a bancii spaniole Banco Bilbao Vizcaya Argentaria pentru banca italiana Banca Nazionale del Lavoro si oferta in valoare de 6,3 miliarde de euro a bancii olandeze ABN Amro Holding pentru o alta banca italiana, Banca Antonveneta.

Momentan, bancile franceze nu se implica in achizitii de mare anvergura. "Bancile din Franta studiaza evolutia pietei bancare europene, dar sunt precaute in ceea ce priveste o eventuala preluare sau fuziune", a spus Jean-Luc Lepreux, analist bancar la Moody Paris.

Analistii considera ca bancile din Franta nu se simt presate de realizarea unor eventuale fuziuni deoarece sunt multumiti de cota lor de piata si de profitabilitate. BNP Paribas este a doua banca ca marime din zona euro dupa capitalizarea bursiera, iar Société Générale ocupa locul patru.

Atåt BNP Paribas cåt si Societe Generale au raportat o crestere puternica a cåstigurilor pe primul trimestru al acestui an datorita afacerilor din sectoarele de retail si de investitii. BNP Paribas are una dintre cele mai mari rezerve bancare dintre bancile europene, in valoare de 5,3 miliarde de euro, iar Societe Generale de 2 miliarde de euro.

In ciuda evolutiei bune de påna acum, bancile franceze trebuie sa se orienteze catre oportunitati de extindere a afacerilor in strainatate datorita posibilitatilor de crestere limitate in pietele locale mature. Eu sunt intr-o industrie unde marimea conteaza si in care multi dintre clientii lor isi extind afacerile in strainatate.

Se pare ca BNP Paribas si Societe Generale sunt interesate de Commerzbank din Germania, cu toate ca multi bancheri se indoiesc ca o asemenea initiativa s-ar putea finaliza din cauza dificultatii de reducere a costurilor bancii germane. Afacerile peste hotare sunt mai riscante deoarece fuziunea a doua banci din tari diferite implica costuri mult mai mari decåt una obisnuita.

Preluarea Commercial Federal de catre BNP Paribas se potriveste perfect strategiei sale de a achizitii de dimensiuni mici si mijlocii. BNP Paribas s-a extins de mult pe coasta de vest a SUA prin intermediul unitatii sale BancWest. BNP Paribas a platit 1,5 miliarde de dolari (1,24 miliarde de euro) pentru banci americane de retail: Community First si Union Safe Deposit Bank. Banca franceza a declarat ca prin preluarea Commercial Federal, BancWest va avea 200 de filiale in plus si un cåstig extra de 400 de milioane de dolari (332 mil. euro).

Reprezentantii BNP Paribas au declarat ca vor incerca sa vånda mai multe produse financiare prin intermediul retelei Commercial Federal, reducånd in acelasi timp costurile bancii americane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO