Business Internaţional

Boieng isi concediaza directorul financiar din considerente etice

26.11.2003, 00:00 14



Comapania aeriana Boeing l-a demis, luni, pe directorul financiar Mike Sears pentru ca a incalcat deontologia profesionala. Sears a facut o oferta de angajare unui oficial al guvernului american care lucra inca asupra unor aspecte referitoare la Boeing.



Concedierea acestuia a survenit in urma unei anchete interne referitoare la angajarea lui Darleen Druyun, fost reprezentant al Pentagonului si care a jucat rolul principal in aprobarea unei afaceri controversate de 22 de miliarde de dolari in urma careia Boeing trebuia sa livreze fortelor armate americane 100 de avione noi de tip 767. Darleen Druyun a fost si ea data afara, tot luni, din functia pe care o ocupa de mai putin de un an.



Demiterea lui Sears marcheaza cea de-a doua plecare a unui director executiv din cadrul Boeing din ultimele doua saptamani. Boeing se afla, inca, sub presiune, pentru ca e acuzat ca ar fi folosit in mod fraudulos documentele private ale Lockheed Martin pentru a castiga un contract in domeniul apararii.



Oficialii Boieng au declarat ca Mike Sears nu a respectat politica firmei pentru ca "a comunicat direct si indirect cu Druyun in legatura cu o viitoare angajare, in timp ce aceasta nu si-a declinat functia de reprezentant guvernamental care se ocupa de unele probleme ale Boieng."



Sears era foarte bine vazut pe Wall Street si a fost considerat drept cel mai potrivit succesor al directorului executiv Phil Condit. Se presupune ca Sears ar fi cel care a determinat recenta reorganizare de la Boeing Capital, actiune care a condus la plecarea fostului director executiv Jim Palmer.



Darleen Druyun a fost implicata in investigatia desfasurata de Pentagon in legatura cu contractul de leasing pentru o serie de aparate Boeing 767. Acum, ea se confrunta cu acuzatia de a fi dezvaluit, unor angajati ai Boeing, informatii private despre oferta facuta de Aibus.



Reprezentantii Boeing au afirmat ca nu exista nici o dovada ca cei doi ar fi obtinut beneficii de pe urma acelor discutii, dar au adaugat ca nu pot prevedea modul in care ar putea reactiona guvernul. Sears va fi inlocuit pentru moment de James Bell, care ocupa functia de vicepresedinte al departamentului de finante si inspector in activitatea privind relatiile cu companiille. Boeing va cauta sa gaseasca un inlocuitor permanent, care va fi adus din afara companiei, dar posibilitatea ca locul vacant sa fie ocupat de James Bell este, de asemenea, luata in considerare.
florin.cepraga@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO