Business Internaţional

Boom-ul american al gazelor de şist se vede din spaţiu. Foto NASA

Boom-ul american al gazelor de şist se vede din spaţiu....

Autor: Radu Bostan

02.02.2013, 16:27 5060

Cantităţi uriaşe de gaze naturale, rezultate din producţia petrolieră, sunt risipite în fiecare zi de companiile americane aflate în avangarda boom-ului exploatării hidrocarburilor din şist. Deşi aceste produse secundare ar putea alimenta toate casele din oraşe mari precum Chicago sau Washington, valorificarea lor nu este rentabilă economic, astfel că gazele sunt arse la faclă de marii producători, producând lumină care poate fi văzută din satelit, scrie Financial Times.

Volumul de gaze în exces arse la faclă în Dakota de Nord, stat care are poziţia de lider în revoluţia şistului, a crescut cu 50% anul trecut, iar în Texas, autorităţile au emis 1.963 de permise de ardere la faclă, de peste şase ori mai multe decât în 2010. În ultimii cinci ani, volumul de gaze arse la faclă în Statele Unite s-a triplat, potrivit estimărilor Băncii Mondiale, şi SUA se află în prezent pe locul cinci în lume, după Rusia, Nigeria, Iran şi Irak.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO