Business Internaţional

Britanicii incep sa patineze

14.10.2005, 18:28 7

Economia britanica inregistreaza o incetinire a ritmului de crestere, conform unui raport emis de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

Organizatia previzioneaza un ritm de crestere mai lent si o majorare record a numarului de persoane care sunt nemultumite de lipsa beneficiilor salariale, informeaza International Herald Tribune.

Organizatia cu sediul la Paris a anuntat ca economia se va dezvolta cu 1,7% anul acesta, fata de 2,4% cat era estimat in iunie, si mai putin decat preconiza ministrul de finante britanic Gordon Brown.

Potrivit OCDE, Marea Britanie a fost un "exemplu de stabilitate" in ultimii zece ani, dar diminuarea consumului si a capacitatilor de productie au cauzat o scadere abrupta inca de la mijlocul anului trecut.

Raportul a fost facut public dupa discursul sustinut de Mervin King, guvernatorul Bancii Angliei, care declara ca decada cresterii economice noninflationiste se apropie de sfarsit.

Pretul ridicat al combustibilului a ridicat presiunea inflationista si au scaldat economia in ape mult mai agitate decat s-au obisnuit britanicii in ultimii ani.

Diminuarea ritmului de crestere al economiei a inceput intre noiembire 2003 si august 2004. De atunci, piata imobiliara britanica a scazut, s-a redus consumul, a aparut pericolul inflatiei, iar productia nu a reusit sa-si revina din regresul continuu. In al doilea trimestru, economia britanica a realizat o crestere economica de 1,5%, fiind cel mai scazut ritm din ultimii 12 ani.

In pofida scaderii ritmului de dezvoltare economica, Marea Britanie depaseste zona euro, care a crescut doar cu 1,1% in al doilea trimestru. Somajul, care este in prezent de 4,7%, este de doua ori mai mic decat media din zona euro. "Cresterea reclamatiilor in ceea ce priveste lipsa locurilor de munca este cauzata de numarul mare de imigranti din Marea Britanie, care au luat locul muncitorilor locali", spune Ross Walker, un economist de la Royal Bank of Scotland.

Potrivit Institutului de Statistica din Anglia, 151.000 de muncitori si-au pierdut locurile de munca in al doilea trimestru al anului, fiind cel mai mare numar de someri inregistrat din noiembrie 2003. Numarul de cereri de locuri de munca a crescut in septembrie pentru a opta luna consecutiv.

Cresterea inflatiei ar putea ridica presiunea asupra bancii centrale, care va fi nevoita sa mareasca ratele dobanzii. Mervin King a pledat impotriva unei noi reduceri a dobanzii, pentru ca se asteapta ca inflatia sa depaseasca previziunile.

King a votat in august impotriva reducerii dobanzii de referinta, din cauza cresterii pretului petrolului si a costurilor produselor de import, care ar putea produce riscuri inflationiste. catalin.lupoaie@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO