Business Internaţional

Britanicii nu sunt suficient de calificati

15.09.2004, 00:00 12



Companiile din Marea Britanie trebuie sa mareasca numarul de training-uri pentru personalul angajat, altfel ar putea aparea o problema cu acoperirea locurilor vacante, spune uniunea sindicala Amicus, citata de BBC News.



Firmele din restul Europei ofera, totusi, oportunitati de perfectionare mai mari, lasandu-si in spate rivalii insulari, spune Amicus, preluand un studiu al revistei Manufacturer.



Sondajul a relevat faptul ca majoritatea firmelor britanice chestionate spun ca ofera training-uri adecvate.



Amicus spune insa ca lipsa persoanelor cu abilitati inrautateste situatia si asa sensibila a industriei britanice.



"Aceasta este o dovada a golului de persoane eficiente pe mai multe planuri - unul care exista intre ceea considera angajatii a fi de ajuns pentru pregatirea lor si ceea ce este intr-adevar de ajuns pentru a crea competitivitatea fortei de munca ", spune Derek Simpson, secretar general al Amicus, care reprezinta angajatii din industrie.



"Nu e nici o coincidenta ca nivelul de productivitate este mult mai mare in tari ca Franta si Germania, tari care investesc mult mai mult in pregatirea profesionala a personalului", spune Simpson "Fara aceeasi implicare din partea angajatorilor din Marea Britanie, industria fabricantilor va inregistra pierderi si mai mari."



Companiile europene vor trebui sa gaseasca noi strategii de abordare a angajatilor, din cauza competitiei crescute a producatorilor din tari care practica preturi mici, cum ar fi China.



In Germania, companii ca, de exemplu, producatorul de automobile Volkswagen, se pregatesc sa inceapa discutii cu sindicatele despre cum sa impulsioneze angajatii si cum sa-si imbunatateasca profitul.



Principala problema cu care se confrunta multe companii este cum sa faca fata costurilor relativ ridicate de training pentru angajati in mijlocul unei situatii destul de slabe a profiturilor.



Amicus doreste ca guvernul sa oblige firmele sa investeasca in pregatirea angajatilor, prin re-introducerea asa-numitei "training-levy" (constrangerea organizarii de training-uri).



Aceasta ar fi o modalitate pentru companii de a gasi si a pastra personalul dorit, considera Amicus.



In prezent, 60% dintre manufacturile chestionate au spus ca personalului lor le lipsesc abilitatile necesare.



Totusi, numai o firma din trei a spus ca ofera stagii de pregatire pentru tinerii intre 16 si 24 de ani.



Numai 15% din firmele britanice organizeaza training-uri pentru tot personalul.



Amicus a subliniat ca performantele slabe ale industriei britanice "sunt legate de nivelul scazut al abilitatilor profesionale si al competentei in randul managerilor si de numarul crescut al orelor de munca."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO