Business Internaţional

Britanicii sunt datori vanduti la banci

30.07.2004, 00:00 13

Datoriile clientilor persoane fizice din Marea Britanie a depasit pragul de 1.000 miliarde lire sterline pentru prima data in istorie, relateaza BBC.
Banca Angliei (BoE) a anuntat ca persoanele fizice britanice datoreaza mai mult de 1.000 mld. lire sterline, reprezentand diverse credite luate de acestea. Potrivit BoE, aproximativ 80% din datoriile   sunt sub forma creditelor garantate cu locuinta, de genul creditelor ipotecare.
In acelasi timp, o serie de organizatii avertizeaza clientii sa se gandeasca bine daca vor reusi sa-si plateasca datoriile cand ratele de dobanda vor creste. Potrivit National Consumer Council, aproximativ sase milioane de familii deja se chinuie sa plateasca la timp datoriile aferente creditelor angajate. O alta organizatie, Citizens Advice, a anuntat ca numarul persoanelor care au cautat ajutor pentru problemele legate de datoriile pe care acestia le aveau a crescut cu 44% in ultimii sase ani.
"Noi am avertizat de ceva timp ca problema datoriilor ameninta o mare parte a persoanelor din aceasta tara, cu consecinte potentiale devastatoare" a declarat Teresa Perchard de la Citizens Advice.
BoE a majorat ratele de dobanda de patru ori incepand cu luna noiembrie a anului trecut, rata dobanzii de referinta fiind de 4,5%. Comitetul pe probleme de politica monetara (MPC) al BoE se va intalni saptamana viitoare pentru a decide daca va majora ratele din nou.
Totusi, Charlie Bean, economistul - sef al BoE, a linistit temerile izvorate de cresterea datoriilor. Pragul de 1.000 miliarde lire sterline, a spus Bean, nu inseamna ca populatia Marii Britanii sta pe o "bomba cu ceas" , deoarece o crestere a gradului de indatorare a fost egalata de o crestere a activelor financiare.
"Ratele de dobanda sunt  la un nivel scazut  si oamenii par sa-si poata plati datoriile", a declarat Malcolm Hurlston, fondator al organizatiei Consumer Credit Counselling Service (CCCS).
"Dar acum sunt 1.000 miliarde de motive pentru care consumatorii trebuie sa se opreasca si sa se gandeasca daca isi pot permite povara datoriilor, mai ales daca ratele de dobanda vor fi majorate" a adaugat Hurlston. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO