Business Internaţional

Broker de origine romana, dispus sa plateasca o amenda de 153 mil. dolari

13.01.2006, 20:06 18

Brokerul american de origine romana Daniel Calugar, proprietarul majoritar al firmei de brokeraj Security Brokerage, din Las Vegas, a ajuns la un acord cu SEC (Securities and Exchange Commission) pentru a plati penalitati in valoare de 153 mil. dolari.

Brokerul, in varsta de 51 de ani, era printre cei mai activi brokeri de pe bursa si a fost acuzat de efectuarea de tranzactii cu fonduri mutuale dupa inchiderea pietei de actiuni- "late trading" - si cumpararea si vanzarea rapida de titluri - "market timing". "Late trading" se refera la practica ilegala de plasare a ordinelor de vanzare si cumparare a titlurilor fondurilor mutuale dupa inchiderea pietei de actiuni, care ii ofera traderului avantajul de a putea anticipa valoarea de a doua zi a titlurilor de fond, calculata dupa preturile de inchidere ale actiunilor din ziua anterioara. Prin "market timing" se vand si se cumpara rapid actiuni ale fondurilor mutuale pentru a specula modalitatea de calcul a pretului titlurilor acestora. Desi "market timing"-ul nu este ilegal in sine, multe fonduri mutuale incearca sa o previna.

Potrivit Comisiei americane pentru tranzactionarea titlurilor de valoare , brokerul va inapoia profituri in valoare de 103 mil. dolari si va plati o amenda civila de 50 mil. dolari. Aceasta este cea mai mare amenda individuala acordata vreodata de SEC.

Conform lui Alan Hevesi, controlor financiar din New York, brokerii ce efectueaza tranzactii pe Wall Street vor primi bonusuri in valoare de 21,5 miliarde de dolari (17,8 mld. euro) pentru anul 2005, relateaza Newsday.

Aceasta reprezinta cea mai mare suma primita vreodata drept compensatie de brokeri.

Recordul precedent a fost de 19,5 miliarde de dolari (16,15 mld. euro) si a fost stabilit in 2000.

Hevesi spune ca aceste bonusuri sunt strans legate de castigurile specifice acestui sector de activitate. Castigurile respective au inregistrat, in primele trei trimestre ale anului trecut, o crestere de 44,5%.

Oficialul american a precizat ca acest domeniu de activitate a varsat 1,5 mld. dolari in bugetul statal al New York-ului si alte aproximativ 500 mil. dolari in bugetul orasului New York, din plata taxelor si impozitelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO