Business Internaţional

Bruxelles-ul incearca reforma sistemului postal

20.10.2006, 18:27 13

Piata europeana a serviciilor postale, cifrata la 90 mld. euro, se indreapta spre un proces de liberalizare in 2009, conform unei propuneri venite din partea Comisiei Europene, afirma Financial Times.
In prezent, unul dintre cele mai importante segmente ale pietei de profil il reprezinta livrarea de colete cu o greutate mai mica de 50 de grame de care sunt inca responsabili operatorii postali nationali precum Deutsche Post din Germania sau compania franceza La Poste. Este segmentul pe care oficialii europeni doresc in principal sa il elibereze de acest monopol national, fapt care a declansat opozitie din partea unor state membre, intre care si Franta. Pana acum, numai cinci tari - Germania, Marea Britanie, Olanda, Suedia si Finlanda - si-au exprimat sustinerea fata de propunerea Comisiei Europene.
Primii pasi spre liberalizarea sectorului postal au fost facuti in 1997, cand s-a stabilit introducerea treptata a concurentei pe pietele locale. Totusi, s-a mentinut monopolul operatorilor nationali pe segmentul scrisorilor cu scopul de a compensa pentru "obligatia serviciilor universale", conform careia marile companii precum Royal Mail sau Deutsche Profit erau nevoite sa asigure serviciile postale in toate zonele, indiferent cat de izolate sau slab populate sunt. Este o clauza pastrata si in noul plan de reforma.
Sustinatori ai propunerii de la Bruxelles se tem ca lipsa reglementarilor in asigurarea acestor servicii universale si libertatea de decizie acordata guvernelor vor submina reusita reformei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO