Business Internaţional

Bruxellesul le cere ţărilor UE un buget mai mare după ce le-a sfătuit să meargă pe calea austerităţii

Autor: Catalina Apostoiu

14.10.2010, 23:05 14

Ambiţiile Bruxellesului de majorare abugetului UE intră în contrast cu eforturile statelor membre de aimplementa programe de austeritate, în contextul în care cele douătabere încearcă să ajungă la un acord cu privire la bugetul pe anulviitor, scrie Financial Times.

Conflictul va ieşi la suprafaţă săptămâna viitoare cândparlamentul european este aşteptat să aprobe o propunere demajorare a bugetului UE cu 5,9% anul viitor, până la 142,6 miliardede euro.

Procentul cu care urmează să crească bugetul UE este dublulcelui de 2,9% oferit de statele membre în luna iulie şicontrastează cu îngheţarea cheltuielilor propusă de un grup destate incluzând Marea Britanie şi Olanda, ţări ale căror guvernesunt sub presiunea de a realiza reduceri de miliarde de euro.

Ceea ce complică situaţia este faptul că membrii parlamentuluiiau în considerare un amendament ce ar face posibilă introducereaunei taxe europene, reducându-se astfel depedenţa de contribuţiileguvernelor naţionale.

Deşi nu au fost dezvăluite detalii, unele idei includ taxe peemisiile de dioxid de carbon, pe călătoriile cu avionul, ţigări şitranzacţii financiare.

Divergenţele privitoare la bugetul pe 2011 anunţă o bătălie multmai amplă privitoare la cadrul care va ghida cheltuielile UE înperioada 2014-2020. Participanţii se aşteaptă ca aceasta să fie cuatât mai strânsă cu cât criza economică a împins Europa într-o erăa austerităţii.

Deficitul bugetar la nivelul celor 27 de ţări membre ale UE vaatinge 868 de miliarde de euro în acest an, sau peste 7% din PIB-ulblocului, conform unor estimări ale guvernului britanic.

Alain Lamassoure, preşedinte al comitetului pe buget, precum şialţi membri ai parlamentului european susţin că UE are nevoie deresurse mai mari pentru a face faţă responsabilităţilor încreştere.

După votul parlamentului vor fi reluate discuţiile cu ComisiaEuropeană. Dacă nu se va ajunge la un compromis până la sfârşitulanului, va fi reluat bugetul pe 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO