Business Internaţional

Bulgaria accelereaza procesul de vanzare a activelor statului

03.12.2007, 15:24 14

Bulgaria, care a aderat la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007 odata cu Romania, a anuntat ca va continua procesul de privatizare a proprietatilor de stat, pentru anul viitor fiind programate pentru privatizare sapte hidrocentrale si unul dintre producatorii de arme, toate aflandu-se in prezent in proprietatea statului, scrie Bloomberg.
Agentia bulgara de Privatizare a Activelor Statului a finalizat vanzarea a circa 65% din totalul activelor de stat, programul de privatizare urmand sa continue si anul viitor, pe masura ce guvernul de la Sofia a ridicat interdictia de privatizare pentru aproximativ 100 de companii. Lista companiilor interzise pentru privatizare, intocmita in 1995, curpinde companii considerate vitale pentru serviciile publice bulgare, insa in ultima perioada aceasta lista este din ce in ce mai mica.
Incepand cu 1995, de cand a demarat procesul de privatizare a activelor de stat, Bulgaria a strans aproximativ 16,5 mld. dolari (11,2 mld. euro) in urma privatizarilor. In 2005 si 2006 Bulgaria a vandut sapte centre de distributie a energiei electrice si inca patru termocentrale, pentru suma totala de 1,2 mld. dolari (0,8 mld. euro), unor companii de profil din Uniunea Europeana, precum CEZ, E.ON sau EVN. Sumele incasate in urma privatizarilor au ajutat la micsorarea deficitului bugetar al Bulgariei.
"Prioritatea noastra este finalizarea tranzactiilor de vanzare a flotei maritime, precum si a altor catorva companii din sectorul energetic", a declarat Todor Nikolov, directorul executiv al agentiei de privatizare.
Anul viitor, nivelul investitiilor straine din Bulgaria ar putea depasi 5 miliarde de dolari, a declarat ministrul economiei si al energiei, Petar Dimitrov.
Cu toate ca cele sapte hidrocentrale propuse pentru privatizare se afla implicate in procese de retrocedare catre fostii proprietari din perioada regimului comunist, guvernul bulgar spera sa rezolve aceste probleme prin acordarea de despagubiri.
"Odata ce problema proprietatii va fi rezolvata, vom putea incepe procesul de privatizare al acestor centrale si de asemenea vom anunta investitorii interesati de achizitia acestora", a continuat Nikolov. "Interesul pentru centralele electrice pe baza de surse nepoluante va continua sa creasca in viitorul apropiat, indiferent de capacitatea lor de productie, si astfel ne asteptam la un numar considerabil de investitori", a incheiat Nikolov.
Odata cu aderarea Bulgariei la UE, investitiile straine directe din Bulgaria au crescut la 3,8 miliarde de euro in primele noua luni, comparativ cu nivelul investitiilor inregistrate pentru anul 2006, de 4,5 miliarde de euro.
Data limita pentru depunerea candidaturii pentru licitatiile publice pentru achizitia a 70% din flota maritima bulgara este 9 ianuarie. Singura companie care s-a aratat interesata si care intruneste conditiile de participare este companie Maritime Shipping din Sofia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO