Business Internaţional

Bulgaria vrea să mute camioanele pe calea ferată

Autor: Livadariu Andreea

02.03.2011, 23:35 40

Guvernul bulgar încurajează transportul camioanelor pe caleaferată, cunoscut sub numele de Ro-La (de la Rollende Landstrasse)reducând la jumătate tarifele pentru acest tip de transport, scrieSofia News Agency.

Măsura se va aplica pe ruta Coridorului 10 paneuropean detransport, care porneşte din Istanbul şi leagă Europa de Sud-Est deEuropa Centrală.

Diminuarea taxelor de transport se va aplica în momentul în careva fi dat în folosinţă cel de-al doilea terminal Ro-La, situat înstaţia de cale ferată Dragoman din apropierea graniţei cuSerbia.

În iulie 2010, ministrul bulgar al transporturilor a dezvăluitplanul de a construi două terminale Ro-La, destinate unui sistem deinfrastructură care permite transportul maşinilor de mare tonaj cuajutorul trenurilor. Ro-La mai pune la dispoziţie un terminal lastaţia de tren Svilengrad, situată în apropierea graniţei dintreBulgaria şi Turcia.

Sistemul de transport Ro-La aduce numeroase beneficii economiceşi de mediu.

În prezent, taxele din Bulgaria privind transportul feroviar alcontainerelor şi al camioanelor sunt cuprinse între 0,63 leva (0,32euro) şi 0,96 leva (0,49 euro) pe kilometru de cale ferată. Prinextinderea serviciilor de transport feroviar cu ajutorul Ro-La,noile taxe vor fi cuprinse între 0,33 leva (0,17 euro) şi 0,37 leva(0,19 euro) pe kilometru de cale ferată. Taxele percepute pentrutransportul containerelor vor rămâne neschimbate.

Corelat cu scăderea taxelor pentru transportul de bunuri cucamioane în noile terminale feroviare, Cabinetul de la Sofiaintenţionează să restricţioneze circulaţia camioanelor de maretonaj în week-enduri, forţând astfel transportatorii să apeleze laopţiunea pe calea ferată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO