Bursa americană a avut de suferit pierderi puternice,investitorii arătându-se astfel îngrijoraţi de sănătatea financiarăa ţărilor europene şi căutând active care să ofere o siguranţă maimare, pe fondul reducerii perspectivei Italiei de la "stabilă" la"negativă" şi a problemelor cu care se confruntă partidul Socialistdin Spania, ale cărui măsuri de austeritate au dus la pierdereaalegerilor regionale.
"Europa este un motiv de teamă mai ales deoarece Italia esteconsiderată a treia ţară ca importanţă după Franţa şi Germania", adeclarat pentru Wall Street Journal Jeffrey Sica, preşedinte şi CIOîn cadrul Sica Wealth Management.
Investitorii consideră perspectiva negativă oferită deStandard&Poor's drept un nou capitol în istoria problemelorlegate de datoriile suverane ale Europei, într-un moment în careexistă deja temeri privind încetinirea creşterii economiiloreuropene.
Aceasta împreună cu datele privind scăderea producţiei în Chinaîn luna mai au condus la o încercare a investitorilor de a scăpa detitlurile companiilor producătoare de materii prime.
Recuperând după o cădere de 180 de puncte, indicele Dow JonesIndustrial a încheiat ziua cu un minus de 1,05% sau 130,78 puncte,doar două companii din cele 30 din cadrul indicelui reuşind săîncheie ziua pe verde.
Indicele S&P 500 a avut un minus de 1,19%, printrecompaniile cu cele mai puternice pierderi aflându-se producătoriide energie.
Indicele Nasdaq Composite a avut un declin de 1,59%.
Declinul bursei americane vine în linie cu bursele europene.Astfel, dacă principalul indice al bursei italiene, FTSE MIB acoborât cu 3,32%, celelalte burse europene au încheiat tot pe roşu:bursa din Londra (FTSE 100) a avut un declin de 1,89%, bursa de laParis (CAC 40) a coborât cu 2,10%, în timp ce cea germană (DAX) aînregistrat în finalul şedinţei 2%.
Odată cu aceste declinuri ale burselor şi preţul petrolului aînregistrat un declin, preţul futures pentru petrolul cu livrare îniulie coborând cu 2,95 dolari sau 2,9% la 97,15 dolari/baril labursa de mărfuri de la New York Mercantile Exchange.
Agenţia de rating Fitch Ratings a decis să reducă perspectivaasupra ratingului datoriei Belgiei la "negativă", alăturându-seastfel agenţiei Standard&Poor's care a criticat problemelepolitice întâmpinate de programul de austeritate stabilit departidul de guvernare.