Business Internaţional

Bursa din China: Investitorii vand din motive de panica

05.06.2007, 17:37 35

Indicele CSI 300 a scazut cu 292,52 puncte sau 7,7%, la un nivel de 3511,43, dupa ce in ultimele sase luni a inregistrat o crestere ce i-a dublat valoarea, scrie Bloomberg. In comparatie cu nivelul maxim atins pe 29 mai, indicele bursier s-a depreciat cu 16%, dupa ce guvernul de la Beijing a decis triplarea taxei pentru tranzactii la 0,3% din valoarea acestora.
Viteza cresterii preturilor actiunilor a fost extrem de neobisnuita si a evidentiat mai multe probleme structurale ale pietei, scrie ziarul China Securities Journal al statului chinez.
Mai mult de jumatate din companiile incluse in indicele CSI 300 au inregistrat scaderi de pana la limita zilnica de 10%, printre care si Huaneng Power International, cel mai mare furnizor de energie electrica al tarii, si Air China, cea mai mare linie aeriana din lume.
"Investitorii vand din motive de panica", a declarat Yan Ji, manager de investitii in cadrul HSBC Jintrust Fund Management cu sediul in Shanghai, care gestioneaza 517 milioane de dolari (384,7 milioane de euro). "Investitorii sunt convinsi ca statul nu va lua niciun fel de masuri pentru a sustine piata", a adaugat el.
Compania imobiliara China Vanke a inregistrat cea mai accentuata scadere din sectorul sau, dupa ce o publicatie locala a realizat un articol cu privire la posibile masuri ce vor fi adoptate de guvernul chinez pentru a incetini piata imobiliara. Chiar si dupa scaderile recente, indicele CSI 300 este la un nivel cu 72% mai ridicat in comparatie cu cel inregistrat in urma cu un an.
Volumul tranzactiilor cu actiuni de clasa A a fost de 143 de miliarde de yuani (13,9 miliarde de euro), sub volumul de 224,7 miliarde de yuani consemnat vinerea trecuta, semn ca investitorii se retrag de pe piata.
Intr-o incercare a autoritatilor de a reda increderea in bursa, presa locala a asigurat investitorii ca perspectiva pe termen mediu si lung este una favorabila, iar majorarea taxei de tranzactionare a actiunilor are rolul de a descuraja speculatiile.
Fluctuatiile preturilor actiunilor tranzactionate reflecta instabilitatea actiunilor si cresterea artificiala din ultimele luni, scrie China Securities Journal, afiliat agentiei de presa Xinhua News Agency.
Cresterea taxei pe timbru la tranzactiile de la bursa chineza este un pas inainte catre stabilizarea pietei pentru a evita si a asigura o dezvoltare stabila a acesteia, scrie cotidianul chinez. Speculatiile cu privire la viitoare majorari ale taxelor de tranzactionare au aparut pe 1 iunie, dupa ce triplarea acestuia nu a reusit sa scada numarul noilor investitori la bursa. Peste 420.000 de noi conturi de tranzactii au fost deschise pe 30 mai, depasind media trimestriala de 300.000. Numarul conturilor deschise saptamana trecuta a depasit pentru prima data valoarea de 100 de milioane.
China Vanke, cea mai mare companie imobiliara din China a inregistrat o depreciere a actiunilor sale de 10%, in timp ce Poly Real Estate Group, cea de-a treia mare companie imobiliara dupa valoarea de piata, a inregistrat o scadere a actiunilor de 3,94 yuani.
Potrivit publicatiei Economic Times, guvernul de la Beijing intentioneaza sa construiasca mai multe imobile low-cost. Oficialitatile chineze au adoptat o serie de masuri pentru a reduce numarul creditelor acordate, a caror crestere a dus la o majorare a preturilor imobilelor.
In luna februarie a acestui an, guvernul a inasprit impozitele pe proprietati dupa ce inainte a crescut ratele dobanzilor la creditele imobiliare. Media preturilor locuintelor in cele 70 de orase principale s-a apreciat cu 5,4% in luna aprilie in raport cu aceeasi perioada a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO