Business Internaţional

Bursa pragheza vrea sa ajunga la standarde vestice

04.12.2002, 00:00 14

Comisia ceha pentru valori mobiliare (KCP) a anuntat saptamana trecuta ca a primit finantare din fondurile Phare pentru programe de investitii si instruire care va permite angajatilor sai sa studieze procedurile de lucru ale organismelor de reglementare a pietelor bursiere din statele vestice.
Cu o saptamana in urma, comisia anuntase ca va monitoriza recomandarile formulate de analistii financiari si performanta actiunilor detinute de acestia, pentru a diminua numarul tranzactiilor in care sunt valorificate ilegal informatii confidentiale din interiorul companiilor.
Procedurile de monitorizare vor incepe dela 1 ianuarie 2003 si vor fi derulate de compania privata ceha InnoVatio, care va controla zilnic sursele de informatii interne si internationale si portalurile de investitii de pe internet, pentru a identifica recomandarile de investitii formulate de experti. De asemenea, compania va monitoriza declaratiile venite din partea ministerelor, politicienilor si a altor oficiali, pentru a observa incercarile de influentare a cursului bursier. InnoVatio va formula rapoarte saptamanale catre comisie, iar oficialii KCP s-au angajat sa ia masuri daca se observa influentarea comportamentului expertilor, cauzata de propriile interese, sau de cele ale clientilor.
Principalul motiv pentru aceasta actiune preventiva il reprezinta seria de scandaluri din Statele Unite, in care au fost implicati diversi analisti si consultanti financiari, spune Miroslav Klauz, directorul departamentului de monitorizare din cadrul KCP. "Piata bursiera din Republica Ceha nu este atat de similara celei americane sau celorlalte piete europene si riscul nu este atat de ridicat, insa credem ca este mai bine sa prevenim eventualele probleme, decat sa incercam sa gasim solutii dupa aceea", a spus Klauz, specificand ca "problema pe care trebuie sa ne-o punem de multe ori este in ce masura sunt independenti consultantii financiari si in ce masura depind de tranzactiile bursiere".
KCP intentioneaza sa formuleze un manual de proceduri pentru companiile listate la bursa din Praga si altul pentru expertii financiari, care sa precizeze foarte clar care sunt practicile care vor fi sanctionate. In concordanta cu masurile luate in Statele Unite, a mai spus Klauz, nici o persoana nu trebuie sa aiba acces la rezultatele sau la estimarile financiare ale unei companii, inainte ca acestea sa fie facute publice.
Printre expertii financiari vizati, parerile sunt impartite: unii cred ca noile masuri de monitorizare vor aduce beneficii reale, in vreme ce altii considera ca efectele reale nu vor fi de amploare. Indiscutabil insa, acest gen de masuri reprezinta un semnal pozitiv privind capacitatea Cehiei de a indeplini standardele de calitate impuse de integrarea in Uniunea Europeana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO