Business Internaţional

Bursele din Asia au evoluat vineri indecis

Bursele din Asia au evoluat vineri indecis

Autor: Vlad Popescu

12.08.2011, 10:20 141

Bursele din Asia au evoluat vineri indecis, pierzând în a doua parte a şedinţei creşterile anterioare, din cauza prudenţei investitorilor pe fondul crizei datoriilor de stat din Europa, care va continua să sprijine activele de tip "refugiu", precum aurul şi francul elveţian, transmite Reuters.

Preţurile din tranzacţiile futures cu acţiuni listate la New York sunt în scădere cu 1%, trăgând în jos şi pieţele asiatice.

Indicele MSCI Asia-Pacific, care măsoară performanţele pieţelor din Asia cu excepţia Japoniei, este în stagnare după ce a pierdut creşterile din prima parte a şedinţei bursiere.

Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a pierdut de asemenea câştigurile de peste noapte şi a închis în scădere cu 0,2%, însă bursa din Hong Kong şi cea din Australia au crescut cu 1%, respectiv 0,8%.

Bursa de la New York a urcat joi cu peste 4%, pe un rulaj ridicat, investitorii fiind atraşi de preţurile reduse ale acţiunilor după scăderile abrupte din ultimele trei săptămâni. Piaţa americană continuă însă să oscileze într-o badă largă, indicatorii tehnici anunţând noi scăderi în sesiunea de vineri.

Pe de altă parte, pe bursele europene sunt aşteptate creşteri în debutul şedinţei, investitorii urmând să se concentreze pe fundamentele economice, dar şi pe atractivitatea acţiunilor depreciate.

Pe pieţele valutare, francul elveţian a revenit în urcare vineri în Asia, după ce a înregistrat scăderi record faţă de euro şi dolar datorită ameninţărilor Băncii Naţionale a Elveţiei, care a promis că va lupta tot mai dur pentru a combate aprecierea monedei.

Moneda euro a urcat cu 0,4% faţă de dolar, la 1,419 dolari/euro, însă atenţia lumii este îndreptată către cursul francului.

Euro este în scădere cu 0,8% faţă de franc vineri dimineaţă, la 1,0761 franci/euro, după ce a urcat cu 5% peste noapte, propulsată de anunţul băncii centrale de la Zurich.

Preţul aurului a scăzut uşor, la 1.765,19 dolari pe uncie, şi este cu 2,7% sub maximul istoric de 1.813.79 dolari pe uncie atins joi. Metalul preţios este însă în urcare cu 6,2% pe ansamblul acestei săptămâni, cea mai puternică creştere din ianuarie 2009.

Preţul petrolului a revenit în scădere şi a pierdut 1,2%, după ce a urcat cu 6,4% în ultimele două şedinţe de tranzacţionare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO