Business Internaţional

Bursele din Europa scad din cauza bancilor

17.07.2008, 17:48 18

Bursele din Europa au scazut ieri pe fondul accelerarii inflatiei si publicarii unui raport conform caruia banca franceza Natixis ar avea nevoie de o majorare de capital, scrie Bloomberg. Scaderea vanzarilor de automobile a afectat si ea actiunile producatorilor auto.
Indicele paneuropean Dow Jones Stoxx 600 a pierdut 1,2%, ajungand, in dimineata zilei de ieri, la valoarea de 263,44 puncte. Indicele MSCI din zona Asia Pacific a scazut cu 0,1%, in conditiile in care, pentru fiecare noua actiuni care cresteau, zece erau in scadere.
"Suntem ingrijorati in privinta economiei. Nu numai in privinta celei din SUA, ci si cu privire la cea din Europa si din tarile emergente", a spus Helge Rechberger de la Raiffeisen Zentralbank din Viena.
Indicii nationali au scazut pe toate cele 18 piete vest-europene, FTSE 100 din Marea Britanie a pierdut 1,5%, DAX (Germania) 0,8, in timp ce indicele de referinta al bursei din Paris a scazut cu 1,1%.
Actiunile Natixis s-au depreciat cu 13%, pana la 4,38 euro/actiune, iar cele ale Royal Bank of Scotland au scazut cu 7,5%, pana la valoarea de 154,8 pence/actiune. Natixis intentioneaza sa adune fonduri suplimentare dupa ce, in al doilea trimestru, a suferit pierderi de peste
1 miliard de euro de pe urma scaderii valorii contabile a activelor. Indicele european Stoxx 600 a scazut cu 34% fata de maximul atins in luna iunie a anului trecut.
Valoarea actiunilor din intreaga lume a scazut cu peste 13.000 de miliarde de dolari (8.150 de miliarde de euro) din luna octombrie a anului trecut, in conditiile in care pierderile cauzate de creditele neperformante, care totalizeaza 417 miliarde de dolari (261,77 miliarde de euro), prelungesc criza economica, iar scumpirea alimentelor duce la cresterea inflatiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO