Business Internaţional

Bursele din Europa si moneda euro au crescut

12.08.2008, 19:47 6

Pietele de actiuni din Europa si Asia au inregistrat cresteri in conditiile in care intarirea dolarului inregistrata la sfarsitul saptamanii trecute a imbunatatit perspectivele privitoare la profit in cazul companiilor care obtin mai mult de o cincime din venituri de pe piata americana, scrie Bloomberg.
Actiunile EADS, ce detine producatorul de aeronave Airbus, si cele ale Royal Philips Electronics au avansat. Actiunile TNT au urcat dupa ce Sunday Telegraph a anuntat ca United Parcel Service (UPS) poarta discutii in vederea achizitionarii companiei.
Actiunile UBS s-au aflat in crestere dupa ce banca a anuntat ca-si mentine tintele privitoare la castiguri. UBS a anuntat ca va rascumpara titluri cu rate fixate prin licitatii in valoare de pana la 18,6 miliarde de dolari si va plati amenzi de 150 de milioane de dolari.
Indicele MSCI World a castigat 0,5 procente pana la 1.364,6 puncte. Indicele MSCI World a avansat saptamana trecuta dupa ce companii de la Cisco Systems si Procter & Gamble pana la Societe Generale si Royal Bank of Scotland au raportat castiguri peste asteptari, iar preturile marfurilor au inregistrat scaderi, intarind increderea in perspectivele privitoare la castigurile viitoare.
Indicele european Dow Jones Stoxx 600 a urcat cu 0,9%, in timp ce indicele MSCI Asia Pacific a inregistrat o crestere de 1,3%. Dow Jones Stoxx 600 a avansat cu 9,5% fata de minimul ultimilor trei ani atins pe 15 iulie, ca urmare a declinului pretului petrolului si a deprecierii euro.
In China, indicele de referinta de pe piata de actiuni a atins cel mai scazut nivel din ultimele 18 luni, in conditiile in care preturile de producator au avansat, iar banca americana de investitii Goldman Sachs a anuntat ca Jocurile Olimpice vor incetini cresterea economica.
Moneda euro a avansat ieri in raport cu dolarul pe fondul speculatiilor conform carora aceasta s-a depreciat prea mult la sfarsitul saptamanii trecute.
"Scaderea euro inregistrata in sedinta anterioara a fost una excesiva si nu as fi surprins sa asist la o revenire in zona 1,52 euro in raport cu dolarul", a declarat Ian Stannard, strateg in cadrul BNP Paribas. "Totusi, perspectivele raman neschimbate. Vor continua sa apara vesti negative din Europa, iar moneda unica europeana va reveni la un nivel scazut", a adaugat Stannard.
Moneda euro a inregistrat cea mai pronuntata scadere din ultimii aproape opt ani in raport cu moneda americana pe 8 august in conditiile in care traderii si-au redus estimarile privitoare la o viitoare decizie a Bancii Centrale Europene de a majora ratele dobanzii pe fondul incetinirii ritmului de crestere al economiei. Klaus Liebscher, membru al consiliului BCE, a declarat ca banca se concentreaza in continuare asupra nivelului "ingrijorator" al inflatiei.
Scaderea euro de la sfarsitul saptamanii trecute a survenit si pe fondul conflictului dintre Georgia si Rusia, conflict ce a sporit temerile legate de stabilitate in Europa.
Moneda euro se tranzactiona la 1,5052 in raport cu dolarul ieri, dupa ce scazuse la 1,4907 unitati, cel mai redus nivel din 26 februarie incoace, de la 1,5005 la sfarsitul saptamanii trecute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO