Business Internaţional

Bursele europene au deschis marţi în scădere

Bursele europene au deschis marţi în scădere

Foto: AFP

Autor: Vlad Popescu

20.12.2011, 10:58 109

Bursele europene au deschis marţi în scădere, prelungind trendul descendent din ultimele două săptămâni din cauza temerilor privind criza datoriilor de stat, după ce preşedintele BCE, Mario Draghi, a indicat că instituţia nu se va angaja într-o schemă agresivă de achiziţii de obligaţiuni.

Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante acţiuni europene a coborât cu 0,3% până la ora 8:04 GMT, transmite Reuters.

Acţiunile din sectorul bancar au înregistrat scăderi importante, UBS pierzând 1,3%, iar Societe Generale 0,7%.

Draghi a prezentat luni în Parlamentul European aşteptări pesimiste pentru zona euro privind anul viitor, notând că 2012 va fi un an dificil pentru bănci, iar revenirea economică din regiune va fi lentă.

Oficialul a ţinut să tempereze aşteptările investitorilor privind o intervenţie anticriză agresivă a BCE, notând că schema de achiziţii de obligaţiuni ale statelor de la "periferia" zonei euro "nu este infinită".

Mulţi economişti şi investitori speră ca BCE să adopte un program agresiv de achiziţii de obligaţiuni, similar "relaxării cantitative" derulate de Rezerva Federală a SUA şi Banca Angliei în urma crizei financiare mondiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO