Business Internaţional

Bursele europene au deschis vineri în stagnare, după patru zile de declin

Autor: Vlad Popescu

23.03.2012, 11:03 58

Bursele europene au deschis vineri în stagnare, stabilizându-se după patru şedinţe consecutive de scădere, cea mai îndelungată perioadă de declin din ultimele patru luni, cauzată de temerile privind perspectivele economiei mondiale, transmite Reuters.

Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante acţiuni europene a urcat cu 0,1% în debutul şedinţei de tranzacţionare, dar este în scădere cu 2,4% pe ansamblul acestei săptămâni.

Bursele au fost sprijinite în ultimele luni de aşteptările optimiste privind economia SUA după o serie de date peste estimări, însă deteriorarea perspectivelor economice ale Chinei a afectat în ultimele zile încrederea din pieţe.

Joi, datele publicate în China au indicat scăderea activităţii din industria manufacturieră în martie pentru cea de-a cincea lună consecutiv.

Totodată, sondajul PMI în rândul companiilor din zona euro a arătat joi deteriorarea situaţiei economice dincolo de previziunile celor mai pesimişti analişti, din cauza unei scăderi puternice a activităţii din industria manufacturieră din Germania şi Franţa.

În acest context, bursele din Asia au scăzut vineri cu 0,3%, iar indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis în coborâre cu 1,2%.

Bursa de la New York a închis joi în scădere, trasă în jos de sectoarele cu evoluţie ciclică. Indicele Dow Jones a pierdut 0,6%, iar S&P 500 s-a retras cu 0,7%, în timp ce piaţa Nasdaq a urcat cu 0,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO