Business Internaţional

Bursele europene au uitat de atentate, dar si-au amintit de dobanzile americane

17.03.2004, 00:00 16



Bursele europene au deschis sedinta de ieri in crestere fata de ziua anterioara, fara a lua in seama scaderile de pe pietele americane si temerile legate de securitatea globala. Ulterior, investitorii au fost destul de rezervati, in asteptarea deciziei Rezervelor Federale privind ratele de dobanda.



Chiar daca sansele sunt minime ca Fed sa modifice dobanda de referinta, investitorii asteapta sa vada daca Fed ramane la fel de increzator in redresarea economica, ca si in ultimele declaratii, scrie Financial Times.



La mijlocul zilei, indicele FTSE Eurotop 300 avea o valoare de 974,66 puncte, cu 0,44% mai sus decat in ziua precedenta, dupa ce la inceputul zilei urcase cu 0,3%. Si indicele pietei germane, DAX, incepuse ziua bine, urcand cu 0,7% la 3.838,12 puncte, insa apoi s-a retras la 3.828,73 puncte. La Paris, CAC 40 urcase cu 0,36%, la 3.586,81 puncte, iar FTSE 100, indicele celor mai performante companii britanice, urcase cu 0,22%, pana la un nivel de 4.422,70 puncte.



Actiunile institutiilor bancare au urcat, in frunte cu BNP Paribas, dupa ce cea ami mare banca franceza a anuntat ca va achizitiona Community First Bankshares pentru 1,2 miliarde de dolari.



"Preluarile aduc intotdeauna beneficii pietelor, reflectand un sentiment de optimism. Companiile sunt dispuse sa-si foloseasca disponibilitatile obtinute in ultimii ani. BNP a tinut piata astazi", spune Luca Mertina, director la Credit Suisse Private Banking.



Printre perdanti s-au numarat companiile din sectorul tehnologic, precum Nokia si Ericsson.



Cei mai importanti indici europeni au pierdut peste 4% in patru zile, reflectand teama investitorilor de noi atacuri teroriste. In plus, Centrul European pentru Studii Economice, ZEW, a anuntat ieri ca indicele care arata increderea in economiei a scazut pentru a treia luna consecutiva, de la 69,9 la 57,6.





Bursele din SUA inca se tem



Pietele americane au cazut luni la noi minime pentru acest an, reflectand temerile de noi atacuri teroriste, insa ieri se pregateau de o revenire, in asteptarea unei noi intalniri a comitetului de politica monetara a Rezervelor Federale, potrivit The Washington Post.



Indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) a inchis sedinta de luni dupa ce pierduse 1,34%, ajungand la 10.102,89 puncte, cel mai scazut nivel din ultimele trei luni. De la inceputul anului, DJIA a pierdut deja 3,4%.



Indicele Nasdaq a scazut cu 2,29%, pana la 1.939,20 puncte. Aceeasi evolutie a avut-o si S&P 500, care a pierdut 16,08 puncte, sau 1,43%, ajungand la 1.104,49 puncte.



"Cauza acestui declin este reprezentata, in mod sigur, de alimentarea temerilor privind terorismul. Aceasta este principala sursa de ingrijorare", a declarat pentru The Washington Post Stephen Stanley, economist la RBS Greenwich Capital Markets.





Dolarul, in zig-zag



Yenul japonez s-a apreciat pentru a treia zi la Londra, investitorii anticipand ca Japonia isi va diminua vanzarile de yeni. Ieri, dolarul valora 109,39 yeni, fata de cotatia de 110,31 yeni inregistrata la sfarsitul zilei anterioare, la New York.



Fata de euro, dolarul s-a depreciat de la 1,2264 la 1,2342 unitati/euro, investitorii considerand ca Fed va lasa dobanzile la acelasi nivel, de 1%. Moneda europeana a pierdut in acest an doua procente, dupa ce anut trecut castigase 20%.





Pretul petrolului scade



Pretul petrolului a scazut marti dupa ce a atins cel mai inalt nivel din ultimul an, dar tarile importatoare devin tot mai ingrijorate cu privire la impactul costurilor energetice ridicate asupra economiei internationale.



Pe piata din Londra, titeiul s-a ieftinit cu 51 de centi, la 33,29 dolari. Anterior, barilul ce a urcat la cea mai ridicata cotatie din ultimele 12 luni, in contextul in care atentatele de la Madrid au amplificat temerile privind riscurile internationale de securitate.



In Statele Unite, petrolul era tranzactionat cu 37,12 dolari pe baril, reprezentand o scadere de 32 de centi fata de ziua anterioara.



Luni, pretul petrolului a crescut cu 3,5%, pe fondul intensificarii speculatiilor privind implicarea retelei teroriste al-Qaida in exploziile de la Madrid de saptamana trecuta.



Un alt factor care favorizeaza ascensiunea petrolului este diminuarea rezervelor de combustibil la nivel global, intr-un moment in care consumul creste, iar Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care controleaza jumatate din exporturile internationale, intentioneaza sa isi reduca productia.



In plus, exista posibilitatea declansarii unei crize de benzina in SUA - cel mai mare consumator de energie din lume - cu putin inainte de sezonul estival, cand cererea creste semnificativ.
anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO