Business Internaţional

Bursele europene încheie ziua pe scădere. Toţi investitorii stau cu ochii pe Italia

Bursele europene încheie ziua pe scădere. Toţi investitorii stau cu ochii pe Italia

Autor: Marius Oncu

07.11.2011, 20:06 152

"Va demisiona Silvio Berlusconi?", pare să fie întrebarea investitorilor la bursele europeni în aceste zile, întrebare care afectează negativ bursele.

Principalele acţiuni europene au închis în scădere şedinţa de luni, marcată de o volatilitate ridicată din cauza incertitudinilor politice din Italia, chiar dacă pe finalul zilei cotaţiile şi-au redus din pierderi ca urmare a speranţelor investitorilor că premierul Sivio Berlusconi va demisiona.

Berlusconi a sfidat presiunile pentru demisie, în timp ce instabilitatea politică a Italiei, a treia mare economie a zonei euro, a determinat investitorii să evite activele riscante, transmite Reuters.

Indicele FTSEurofirst 300, care include cele mai importante acţiuni europene, a pierdut 0,6%, după ce a înregistrat un declin maxim de 2% pe parcursul zilei.

Indicele bursei de la Milano a închis, însă, în urcare cu 1,3%, recuperând o parte din pierderile puternice de vineri. Intesa SanPaolo a avansat cu 2,8%, după ce vineri a pierdut 4,8%.

"Berlusconi are un istoric foarte slab în privinţa reformelor. Pieţele financiare speră că oricine îl va înlocui va fi mai bun. Să faci prognoze economice este destul de greu, dar să faci prognoza evenimentelor politice este aproape imposibil", a declarat Daniel McCormack, analist la compania Macquarie.

Pe cele mai importante burse din Europa, indicii FTSE 100 britanic, CAC 40 francez şi DAX german au pierdut 0,3-0,64%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO