Business Internaţional

Bursele europene isi revin, cele din Asia tot scad

02.03.2007, 17:41 13

Dupa cea mai mare scadere din ultimii patru ani, indicii europeni au inregistrat ieri cresteri, in timp ce pe pietele asiatice scaderea a continuat pentru cea de-a doua zi consecutiv.
Bursele din Europa si-au revenit dupa cea mai mare scadere din ultimii patru ani si jumatate, dupa ce Swiss Reinsurance, cea mai mare companie de asigurari din lume, si producatorul de bere InBev au anuntat venituri care au depasit estimarile analistilor, scrie Bloomberg.
"O revenire este justificata", a declarat Karim Bertoni, care participa la gestionarea a 19,6 miliarde de dolari (14,8 miliarde euro) in active la Banque Syz din Geneva. Investitorii sunt mult mai prudenti, insa mediul pietelor ramane unul favorabil pe masura ce veniturile vor continua sa creasca", a adaugat Bertoni.
Bursele din Asia au continuat sa scada pentru cea de-a doua zi consecutiv. Cele mai mari deprecieri le-au inregistrat Toyota Motor si AU Optronics, dupa ce rapoartele din Statele Unite au indicat o crestere mai scazuta a celei mai mari economii mondiale.
Indicele european Dow Jones Stoxx 600 s-a apreciat cu 0,7% in dimineata zilei de ieri la bursa din Londra. Indicele Stoxx 50 a crescut cu 0,4%, iar Euro Stoxx 50, indicator pentru 13 tari care apartin zonei euro, s-a apreciat cu 0,2%.
Indicele Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific s-a depreciat cu 0,7% la 143,22 de puncte la bursa din Tokio. Scadere care s-a adaugat la deprecierea de 3% inregistrata pe 28 februarie. A fost cea mai mare pierdere inregistrata intr-o perioada de doua zile de pe 13 iunie incoace, iar retragerea investitorilor a scazut valoarea burselor mondiale cu 1.000 de miliarde de dolari. Actiunile Toyota, cel mai mare constructor de automobile din Asia, s-a depreciat cu 2%, la 7.860 yeni (50,2 euro).
In Europa, indicii nationali s-au apreciat pe toate cele 18 piete europene. CAC 40 din Franta a crescut cu 0,7%, indicele FTSE din Marea Britanie s-a apreciat cu 1%, in timp ce DAX in Germania a crescut cu 0,5%.
"Corectia este o schimbare in bine pentru cei care s-au obisnuit cu scaderea pietei", a declarat Piers Hillier, sef departamentului de investitii bursiere la WestLB Mellon Asset Management U.K. din Londra, care gestioneaza 35 de miliarde de dolari (26,5 miliarde euro). "Dar, aceasta crestere nu inseamna neaparat ca am trecut de perioada critica", a adaugat Hillier.
Actiunile asiguratorului Swiss Reinsurance au crescut cu 4%, la 108,2 franci elvetieni (67,1 euro). Profitul s-a dublat in 2006 datorita scaderii numarului dezastrelor naturale. Compania elvetiana a achizitionat in 2006 divizia de asigurari a General Electric.
InBev, cel de-al treilea mare producator de bere la nivel mondial, s-a apreciat cu 3%, la 51,63 euro, dupa ce a declarat dublarea veniturilor pe trimestrul patru, pe masura ce au crescut vanzarile pe pietele emergente.
Profitul a crescut la 371 milioane de euro, de la 165 milioane de euro cu un an in urma, cand compania Leuven cu sediul in Belgia a necesitat costuri de restructurare. Valoarea a depasit suma de 360,4 milioane euro, estimata de catre patru analisti chestionati de Bloomberg. Vanzarile de noi locuinte in Statele Unite au scazut cu 16,6% la valoarea de 937.000 unitati in ianuarie, mai putin decat toate estimarile realizate de catre economistii chestionati de Bloomberg.
Softbank, cel de-al treilea mare operator de telefonie mobila din Japonia s-a depreciat cu 7,4%, la 2.775 yeni per actiune. Actiunile United Microelectronics, cel de-al doilea mare producator de chipuri din lume au scazut cu 2,7%.
In Europa, cea mai mare companie aeriana low-cost a anuntat pe 28 februarie ca profitul pe 2006 a crescut cu 15%, in special datorita pietelor emergente, iar pentru 2007 s-a estimat o alta crestere a profitabilitatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO