Business Internaţional

Bursele incep sa recupereze din pierderi

21.08.2007, 17:25 11

Actiunile europene si asiatice, dar si contractele futures pe indicele pietei americane de actiuni au inregistrat cresteri ieri, dupa ce analistii au recomandat achizitiile de actiuni ale companiilor financiare, cat si pe fondul speculatiilor investitorilor privitoare la posibilitatea ca pietele globale de actiuni sa fie pe punctul de a depasi situatia dificila cu care s-au confruntat in ultimul timp, scrie Bloomberg.
MSCI World a avansat ieri cu 0,6%, pana la 1.507,86 puncte, in timp ce contractul futures pe indicele S&P 500 a castigat 4,3%, pana la 1.454 puncte.
Actiunile central-europene s-au aflat in crestere pentru a doua zi, indicele NTX ce include 30 de companii din regiune castigand 1,7%, pana la 1.857,90 puncte. Indicele austriac ATX a avansat cu 2,5%, cel polonez WIG20 a castigat 1,2%, iar cel ceh PX a inregistrat o crestere de 1,2%. Piata ungara a fost inchisa.
In Europa de Vest, indicii nationali au inregistrat cresteri in toate cele 17 piete deschise cu exceptia celui luxemburghez. Indicele francez CAC 40 a avansat cu 1,2%, pana la 5426,16 puncte, in timp ce indicele german DAX a adaugat 0,4%, pana la 7.405,35 puncte. Indicele britanic FTSE 100 a urcat cu 1,1%, pana la 6131,1 puncte.
Piata japoneza de actiuni a inregistrat cea mai semnificativa crestere din ultimul an, indicele Nikkei 225 Stock Average urcand cu 3%, pana la 15.732,48 puncte.
In Asia, banca australiana Macquarie a inregistrat cea mai semnificativa crestere din ultimul deceniu, iar Mizuho Financial Group a avansat cel mai mult din noiembrie 2005 incoace. Canon a inregistrat o crestere a valorii actiunilor pe fondul temperarii temerilor privitoare la o viitoare incetinire a ritmului de crestere al economiei americane.
Indicele MSCI World a pierdut 8,79% din momentul atingerii unei valori record pe 19 iulie pe fondul temerilor conform carora problemele sectorului american ipotecar subprime urmau sa afecteze si alte piete. Actiunile si-au redus din pierderi saptamana trecuta dupa ce banca centrala americana si-a redus rata la care imprumuta bancile.
In Statele Unite creditorul Countrywide a anuntat un program de disponibilizare in incercarea de a reduce costurile si a limita pierderile aduse de operatiunile de pe piata creditelor subprime.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO