Business Internaţional

Campionatul Mondial de fotbal aduce Brazilia de la euforie la frustrare şi dezamăgire

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Liviu Popescu

11.06.2014, 00:02 851

Euforia zecilor de mii de brazilieni dată de câştigarea cursei pentru găzduirea Campionatului Mondial de Fotbal s-a transformat în şapte ani în frustrare şi dezamăgire din cauza percepţiei că autorităţile dau pregătirilor pentru evenimentul sportiv o importanţă mai mare decât problemele oamenilor de rând şi că acestea nu şi-au respectat promisiunile. Preşedintele brazilian Dilma Rousseff a făcut prioritară securitatea pentru acest turneu, în timp ce liderii de sindicat profită de apropierea competiţiei şi acţionează pentru a-şi consolida poziţia împotriva unui guvern care nu poate risca întreruperea evenimentului care va face ca timp de o lună toţi ochii să fie aţintiţi asupra Braziliei.

În urmă cu şapte ani când Brazilia câştiga cursa pentru găzduirea Campionatului Mondial de Fotbal zeci de mii de oameni sărbătoreau pe străzile din Sao Paulo şi din cele mai aglomerate oraşe braziliene. Însă cu doar câteva zile rămase pâna la începerea meciului inaugural în Sao Paulo, poliţişti au dispersat cu gaze lacrimogene manifestanţii care susţin greva angajaţilor de la metrou.

Oficialităţile au promis brazilienilor că turneul va contribui la modernizarea infrastructurii la îmbunătăţirea situaţiei economice a ţării, una dintre cele mai mari economii emergente din lume. Însă după ce fluierul de final va marca încheierea turneului, ţara gazdă va rămâne cu câteva dintre cele mai scumpe stadioane din lume, unele în oraşe în care suporterii n-ar putea umple niciodată arenele, şi cu puţine promisiuni îndeplinite de către guvern.

Optimizarea sistemului de transport aerian a fost finalizată la timp pentru a asigura transportul suporterilor pe distanţe foarte mari, dar multe dintre investiţiile şi proiectele pe termen lung ale sistemului de transport public rutier şi feroviar între oraşele braziliene au fost anulate sau nefinalizate.

Proiectul de 16 miliarde de dolari al unei căi ferate între Rio de Janeniro şi Sao Paulo pe care urma să circule primul tren de mare viteză din America de Sud ar fi trebuit să fie cea mai importantă investiţie pentru transportul public şi implicit pentru brazilieni. Aceasta nu a trecut însă de stadiul de proiect, scrie agenţia Thomson Reuters.

Investiţiile masive în aeroporturi şi finalizarea a doar o treime din proiectele rutiere şi feroviare promise de guvern i-au nemulţumit pe brazilienii care petrec ore în şir în trafic şi pe navetiştii care călătoresc în autobuze sau în trenuri vechi. Nemulţumirea navetiştilor nu are limite, de multe ori ei distrugând sau incendiind vehiculele care se strică în timpul călătoriei. Anul trecut protestele din Brazilia au început după ce autorităţile au anunţat o posibilă majorare a preţurilor biletelor pentru autobuz şi metrou.

Scumpirea a fost suspendată însă violenţele au continuat. Sumele uriaşe cheltuite pe stadioane şi proiectele de infrastructură anulate au alimentat violenţele şi protestele stradale iar manifestanţii au scandat că banii ar fi fost folosiţi mai bine pentru spitale, şcoli şi transportul public. Numărul mare de suporteri care îşi vor susţine echipele favorite a forţat guvernul brazilian să acorde zile libere în timpul meciurilor de anul acesta pentru a decongestiona traficul şi pentru a le fi mai uşor microbiştilor să ajungă la stadioane.

Potrivit Sinaenco, un grup de lobby pentru firmele de arhitectură şi inginerie, o cincime dintre proiectele iniţiale au fost anulate pentru că nu au putut fi terminate la timp iar altele urmează să fie finalizate după încheierea turneului mondial, cum ar fi modernizarea aeroportului internaţional din Rio de Janeiro.

Entuziasmul pentru acest turneu creşte în rândul publicul brazilian, dovadă fiind numărul tot mai mare de steaguri ancorate la ferestre şi pe străzi însă mulţi brazilieni sunt nemulţumiţi de costurile ridicate ala turneului şi că autorităţile au prioritizat evenimentul şi nu nevoile lor. Mulţi dintre ei asociează turneul cu birocraţia, cu ineficienţa, cu exproprieri şi priorităţi nepotrivite. Mai multe legende ale naţionalei de fotbal braziliene, de la Romario la Ronaldo, şi-au exprimat ruşinea şi dezgustul faţă de organizarea evenimentului sportiv, scrie The Guardian.

Doar 34% dintre brazilieni consideră că turneul mondial va ajuta economia ţării şi 61% cred că evenimentul sportiv va înrăutăţi imaginea ţării, potrivit unui sondaj realizat de institutul Pew Research Center.

Deşi protestele izbucnite recent în Sao Paulo sunt mai mici decât cele de anul trecut, când pe străzi au ieşit peste un milion de persoane, acestea reprezintă un motiv de îngrijorare pentru preşedintele brazilian Dilma Rousseff care a afirmat că securitatea pentru acest turneu este prioritară şi a sugerat că unele forţe, pe care nu le-a numit, conspiră împotriva sa, scrie The New York Times.

“Suntem martorii unei campanii sistematizate împotriva Cupei Mondiale sau, mai degrabă, nu împotriva turneului ci împotriva noastră”, a spus Rousseff în timpul unui discurs într-unul din oraşele gazdă, Porto Alegre.

Guvernul a instiat că este capabil să controleze furia brazilienilor şi va menţinea ordinea publică în timpul evenimentului prin mobilizarea a aproximativ 100.000 de poliţişti şi 60.000 de militari la care se adaugă şi angajaţii unor companii private de securitate care vor proteja stadioanele, hotelurile unde vor fi cazate echipele de fotbal şi zonele de antrenament.

Angajaţii metroului din Sao Paulo au intrat luni în a cincea zi de grevă cerând creşterea salariilor cu 12% iar închiderea staţiilor de metrou a dus săptămâna trecută la ambuteiaje în trafic de aproape 200 de kilometri.

Familiile care locuiau în apropierea stadioanelor pentru Cupa Mondială au fost nevoite să se mute întrucât construirea arenelor a cauzat explozia chiriilor din acele zone, potrivit Associated Press.

“Nu suntem împotriva Cupei Mondiale. Suntem împotriva modului în care încearcă să ne marginalizeze. Autorităţile prioritează fotbalul şi uită de familii, uită de brazilieni”, a spus o asistentă medicală care a fost nevoită să se mute după ce proprietarul a dublat chiria.

 
PIB per capita al ţărilor în care a fost organizat în ultimii 30 de ani
Campionatul Mondial de Fotbal
Ţara gazdăAnul găzduiriiPIB/capita în anul găzduirii (dolari)PIB/capita în 2014 (dolari)
Spania  19825.06430.431
Mexic19862.00810.767
Italia199020.11136.215
SUA199427.75554.979
Franţa199825.23045.123
Coreea de Sud 200212.09325.931
Japonia200231.24138.141
Germania200635.29647.892
Africa de Sud20107.1746.595
Brazilia201411.079 
*-valori estimate de FMI
Sursa: FMI

        

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO