Business Internaţional

Campuri petroliere din Marea Nordului, vandute pentru 2,8 miliarde de euro

09.08.2005, 18:33 67

Producatorul american Kerr-McGee a convenit sa vanda participatiile de petrol si gaze naturale detinute in Marea Nordului catre compania daneza A.P. Moeller-Maersk si grupul britanic de utilitati Centrica pentru circa 3,5 miliarde de dolari (2,8 miliarde de euro).

Compania Maersk a anuntat ca va achizitiona participatii in cadrul a zece campuri petroliere, care produc aproximativ 60.000 de barili pe zi, un numar de mici zacaminte de petrol si gaze naturale, precum si un portofoliu de explorare, platind, in numerar, 2,95 miliarde de dolari.

Grupul nu va prelua si datoriile producatorului american de petrol si gaze naturale.

Centrica va achita 567 de milioane de dolari pentru participatii in cadrul a patru campuri petroliere.

"Pretul, echivalentul a 10,70 dolari pe baril, este maxim, insa Maersk isi utilizeaza rezervele financiare, iar prin acest contract isi echilibreaza activitatile de expeditie si cele din sectorul energetic", a afirmat Stig Frederiksen, analist la HSH Gudme.

Tranzactia va majora productia zilnica a grupului danez obtinuta din Marea Nordului cu circa 50%. Cel mai mare grup de expeditie din lume mai extrage petrol si din Qatar, Algeria si Kazahstan.

"In urma acestei achizitii, Maersk Oil si-a consolidat pozitia in acest sector, beneficiind de conditii optime privind dezvoltarea activitatilor viitoare", se arata intr-un comunicat al companiei.

Tranzactia survine la doar cateva zile dupa ce compania a anuntat ca actionarii P&O Nedlloyd au aprobat preluarea in valoare de 2,3 miliarde de euro a companiei de catre Maersk.

Proprietarul British Gas, Centrica, a anuntat ca achizitionarea campurilor petroliere Andrew, Brae, Buckland si Skene face parte din planul mai amplu al companiei de protejare impotriva cresterii preturilor la energie.

"Centrica plateste 19,35 dolari pentru fiecare baril echivalent de petrol, ceea ce reprezinta un maxim", a afirmat Andrew Whittock, analist la Numis Securities.

Potrivit reprezentantilor companiei, rezervele de gaz, estimate sa nu se epuizeze inainte de zece ani, vor contribui cu aproximativ 2% la necesarul British Gas, iar petrolul obtinut va fi vandut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO