Business Internaţional

Cancun: ministrii isi fac incalzirea inainte de batalia subventiilor

11.09.2003, 00:00 15



Ministrii comertului din cele 146 tari membre ale Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) au inceput ieri, 10 septembrie, o batalie de 5 zile pentru liberalizarea comertului, in principal a celui cu produse agricole.



Cei 146 de ministri se intalnesc la Cancun, in Mexic, pentru a ajunge la un consens in privinta reducerii drastice a barierelor tarifare si eliminarii subventiilor in valoare de 300 miliarde de dolari pe an acordate agriculturii de catre tarile dezvoltate.



Cea de-a cincea reuniune ministeriala are ca scop relansarea negocierilor multilaterale din cadrul rundei Doha, care de doi ani se gasesc intr-un impas. Intalnirea de la Cancun va arata daca tarile dezvoltate isi vor tine promisiunile si vor face din aceasta runda a comertului mondial o "runda a dezvoltarii".



Printre jucatorii care isi vor coordona strategiile la aceasta intalnire se numara cele 18 tari exportatoare de produse agricole din grupul Cairns, condus de Australia, precum si recenta alianta de 20 de state in curs de dezvoltare (G20), condusa de Brazilia, China, India si Africa de Sud.



Cele doua grupuri vor ca la Cancun sa se stabileasca un termen limita pana la care sa se elimine toate formele de subventii pentru export si sa se reduca semnificativ toate ajutoarele care distorsioneaza comertul mondial. Parerile lor difera insa in ceea ce priveste limita pana la care este benefic pentru tarile sarace sa-si deschida pietele.



Cei care vor directiona negocierile spre un compromis, despre care analistii spun ca va fi unul minimalist, sunt directorul general al OMC, Supachai Panitchpakdi, si presedintele consiliului general, Carlos Perez del Castillio. Acestia doi au propus un proiect inspirat in mare parte dintr-o intelegere de la mijlocul lunii august dintre Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana, avand ca subiect controversata agricultura.



Acum doua zile, negociatorul american, Robert Zoellick, a declarat ca acordul dintre SUA si UE este un bun punct de plecare pentru discutiile din Mexic. Cu toate acestea, parerile celor doua puteri difera in alte privinte. In timp ce Washingtonul insista asupra deschiderii totale a pietelor, UE refuza liberalizarea maximala a schimburilor agricole.



Foarte vaga si fara date concrete, propunerea americano-europeana este departe de a obtine majoritatea voturilor. Mai multi ministri din grupul Cairns au afirmat la inceputul acestei saptamani ca nu vor trece la alte capitole de negociere daca nu este rezolvata mai intai problema subventiilor din agricultura.



"La Cancun, in aceasta saptamana, grupul Cairns nu-si va sacrifica ambitiile de la conferinta precedenta a OMC din 2001 numai pentru a ajunge rapid la un compromis care nu va tine cont de interesele noastre", a avertizat Mark Vaile, ministrul comertului australian.



El a estimat ca toate statele vor avea de ales intre "a semna un acord concret care sa contina toate cererile membrilor OMC privind un mai bun tratament aplicat agricultorilor eficienti din toata lumea" si "a continua sa suporte injustitiile si distorsiunile din trecut".



"Fragila economie mondiala are nevoie urgenta de un impuls care poate fi dat de o liberalizare semnificativa a comertului mondial", a declarat la randul sau Panitchpakdi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO